Чаят като ежедневна напитка е известен вече доста отдавна, въпреки че до неотдавна в западната цивилизация черният чай беше доста по-популярен от зеленият.

Но днес в много страни по света доста нарасна популярността на зеления чай, особено през последните няколко години.

Любителите на тази напитка могат да пият зелен чай по няколко пъти дневно, наслаждавайки се на неговия великолепен вкус.

Някои хора използват зеленият чай не само като напитка, но и като козметично средство за миене, за да се освежи и подмлади кожата на лицето.

Но има и такива хора, които пият зелен чай не поради голямата си любов към тази напитка, а само за поддържане на здравето.

Повечето хора знаят за полезните свойства, които притежава тази напитка, тъй като в последно време средствата за масова информация често публикуват материали колко е полезен зеленият чай за здравето на човека.

Известно е, че зеленият чай съдържа голямо количество полезни вещества като полифеноли, например кахетини, а също и каротиноиди, токофероли, аскорбинова киселина, а също и минерали – манган, хром, селен, цинк и някои естествени химически съединения.

Многобройни изследвания, които провеждат учени от различни страни показват, че зеленият чай способства за понижаване на вероятността от развитие на такива проблеми със здравето като сърдечно-съдови заболявания, камъни в бъбреците, захарен диабет тип 2 и дори рак.

Редовната употреба на зелен чай способства за повишаване на плътността на костната тъкан и за подобряване на когнитивните функции.

Без съмнение много изследвания не дават еднозначен отговор на въпроса каква доза зелен чай ще бъде полезна за всички, а какво количество от тази напитка може да нанесе вреда, поради това учените продължават своите научни изследвания, за да изучат по-подробно влиянието на зеления чай върху здравето на човека.

Въпреки това, дори тези положителни качества на зеления чай, които са потвърдени от многобройните изследвания са напълно достатъчни всеки човек да употребява от тази забележителна напитка.

Неотдавна от едно от изследванията, които провели немските учени, се установили много интересни свойства, съдържащи се в зеления чай.

И вероятно скоро тези съединения ще бъдат използвани за провеждането на някои тестове с цел подобряване на тяхното качество.

Зеленият чай и ядрено-магнитния резонанс

Професор Санджай Матур, директор на института по неорганична химия в Университета на Кьолн, Германия, провели това изследване заедно със своите колеги, отбелязва, че неотдавнашните проучвания открили потенциалната полза от наночастиците, в частност от железният оксид.

Тези наночастици в значителна степен спомагат за подобряване на биомедицинските изображения. Но учените посочват, че освен предимства наночастиците имат и някои недостатъци.

Например, наночастиците могат с лекота да се групират, затова им е необходима помощ, за да могат да достигнат до определено място в организма.

За да решат този проблем, изследователите се опитали да присъединят към наночастиците естествени хранителни вещества. Както показват многобройните изследвания, които са били провеждани по-рано, някои естествени съединения, съдържащи се в зеления чай имат противоракови и противовъзпалителни свойства.

Учените, работещи под ръководството на професор Матура, се опитали да установят, могат ли тези естествени съединения да изиграят роля на такива помощници.

С помощта на елементарен едноактен процес учените успели да покрият наночастиците на железния оксид с катехини – съединения, които се съдържат в зеления чай.

След това учените въвели тези наночастици в болните от рак мишки и им направили ядрено-магнитен резонанс.