Фактът, че шоколадът се е появил за пръв път в древната култура на ацтеките, живели на територията на съвременно Мексико, днес е известен на повечето от нас.

Ацтеките култивирали какаовите дървета и от техните плодове започнали да добиват невероятен прах – напитката приготвена от него, им давала сила, жизненост и енергия.

Особено обичали да пият тази напитка мъжете и от нейното название „чоколатл“ произлязло и съвременното „шоколад“.

През 16-ти век в Централна Америка идват испанските завоеватели и на тях шоколадът също им харесал.

Те донесли плодовете на какаовите дървета в Европа и успели да обучат другите европейски народи как да приготвят от тях не само вкусна и ароматна напитка, но и шоколад, който напомнял на съвременния по следната технология – към какаото на прах добавяли захар и ванилия.

В Европа този продукт бързо станал много популярен и европейците се научили сами да произвеждат шоколад. Особен успех в тази насока постигнали французите, швейцарците и англичаните – качеството на техния шоколад е известен по света и до днес.

Състав и калоричност

Съдържанието на какаото е много богато и разнообразно.

В него е установено наличието на много растителни белтъци и мазнини, има и въглехидрати, растителни влакна, органични киселини, скорбяла, захари, наситени мастни киселини и следните витамини – А, Е, РР, група В, бета каротин, минерали – калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, мед, манган, флуор и мобилден.

Какаото на прах е достатъчно калорично – в 100 грама от него се съдържат до 289 килокалории, а и отлично засища, поради това жените, които съблюдават телесното си тегло, може да заместят едното си хранене с напитка от какао на прах, но е желателно да добавят към нея по-малко захар.

Някои от най-важните микроелементите в какаото са повече, отколкото в останалите храни.

Например какаото на прах е богато на желязо и цинк.

Какао - полезни свойства

Желязото е необходимо за нормализиране на кръвотворния процес, а цинкът е много важен за цялостното функциониране на организма – този минерал участва в образуването на ензимите, синтезът на белтъците, в създаването на структурите на РНК и ДНК – нуклеинови киселини осигуряват нормалната клетъчна функция.

Пубертетът и развитието на тялото не е възможно да протича нормално без цинк, процесът на кръвообразуване също се стимулира и така се подпомага по-бързото заздравяване на рани.

За да набави човек необходимото количество цинк човек е достатъчно да изпива по няколко чаши какао на прах и да изяжда по 2-3 блокчета черен шоколад всеки ден с над 70% съдържание на какао.

В какаовите плодове на прах се съдържа меланин, който предпазва кожата от различни видове излъчвания – ултравиолетови и инфрачервени излъчвания.

В първият случай меланинът предотвратява слънчеви изгаряния, а във втория прегряване и слънчев или топлинен удар. Затова е желателно човек да изпива сутрин по една чаша какаова напитка и да изяжда няколко блокчета шоколад преди да отиде на плаж.

Когато човек купува шоколад трябва внимателно да чете състава му, който е обявен на етикета.

За съжаление, много от производителите в стремежа си да намалят стойността на продукта си, вместо какаово масло добавят други по-малко ценни растителни масла, чиято хранителна стойност е много по-ниска.

На опаковката на шоколада трябва да бъде описано колко какао на прах и какаово масло влизат в състава на продукта в процентно съотношение.

Други растителни масла не трябва да присъстват, а чистото какао, тоест – какаово масло плюс какаото на прах трябва да бъде минимум 60-70% от цялото съдържание.