Определени миризми влияят на това как представителите на силния пол ще възприемат жената. Всичко това е в резултат на факта, че миризмите стимулират участъците от мозъка, които също отговарят за изображенията.

Според учени от университета на Чикаго изменението на възприятията на човека в зависимост от осезаемия не е нещо извънредно. На науката отдавна вече ѝ е известно, че за разпознаването на миризмите и за въображението отговарят едни и същи участъци от главния мозък на човека.

Учените твърдят, че съществуват определени миризми, които въздействат върху обонянието на мъжете по начин, че те да виждат жената в изгодна за нея светлина. Така благодарение на този аромат, мъжете ще възприемат потенциалната си партньорка като много по-млада и по-привлекателна, отколкото без миризма.

Сътрудници от Института на вкуса и миризмите в Чикаго определили именно какъв аромат помага на жените да станат по-желани. За да установят какъв точно трябва да бъде, те провели специален експеримент с участие на група жени на средна възраст.

За изпитванията си те избрали обичайни за хората аромати, принадлежащи към зеленчуково-плодовите и цветните култури – броколи, банани, мента, лавандула и грейпфрут.

По време на експеримента участващите жени по ред си нанасяли ароматни масла върху кожата, принадлежащи към подбрани предварително проби. След това жените трябвало да си поговорят с представители на силния пол, които на свой ред трябвало при приключване на общуването да направят характеристика на своите дами – например да назоват тяхната приблизителна възраст.

Авторите на изследването съобщават, че един от ароматите се оказал най-ефективен що се отнася въздействието му върху въображението на мъжете.

Оказало се, че нито един от избраните от тях миризми не можел да окаже толкова силно въздействие върху въображението на мъжете, както това направил грейпфрута.

Благодарение на аромата на този екзотичен плод жените изглеждали с цели 6 години по-млади от своята реална възраст, коментират получените резултати учените.
Освен това, аналогични изследвания били провеждани и по-рано.

Техните резултати също потвърждавали, че някои аромати, които използват представителите на нежния пол, се възприемат като мозъкът на човека като съблазнителен.

Така изследователите установили, че ароматът на рози в мъжкото съзнание се асоциира с жени в напреднала възраст, докато плодовите аромати – с момичета в тийнейджърска възраст, тоест с млади девойки.

А френски учени откриха ензим, който отговаря за синтеза на вещества, които придават аромата на розите. И се предполага, че този ензим може да бъде използван за селекция на рози със силни миризми.

Вълнуващият аромат на розите зависи от количеството на ензима RhNUDX1 в растенията, а също и от монотерпените, които образуват този ензим. Така с откриването на този ензим ще стане възможно да откриването на начин за възстановяването на миризмата у сортовете рози, които се характеризират с понижаване на нивата на този ензим.

По-рано бяха открити и изследвания свойствата на някои ензими, които предизвикват синтеза на летливи вещества, които съставляват неповторимата миризма на розите.

Но както посочихме по-горе миризмата на скъпоценното розово масло мъжете свързват с вече застаряващи жени, затова не е желателно нежният пол да го използва, когато се опитва да си намери подходяща половинка, с която да си създаде семейство и да прекара на практика до края на живота си с този мъж.