Пубертетът е период, който оказва изключително силно влияние върху формирането на психиката и възгледите на младежите, като се изразява страшно силно върху нежната половина на населението.

Често девойките са обсебени от някои стереотипи, които се опитват строго да следват, за да бъдат харесвани и одобрявани от другите.

Обикновено те залитат по страшни драстични диети, за да бъдат слаби като моделите на бельо по списанията и телевизията, поставят си невероятно високи цели, за да бъдат перфектни – искат да са най-добрите.

Искат да са забавна компания, да са неустоими любовници, да изглеждат уникално красиви, да знаят много, да се движат с класа и стил. Искат да са харесвани.

Но често всички тези неща не минават по план и щом се сблъска със суровия свят навън, има опасност момичето рязко да рухне в някаква депресивна форма.

Депресията, освен разглеждана като диагноза, е станала наименование за всички тъжни емоционални състояния, през които минават хората.

А младите момичета всекидневно минават през такива – това е времето, в което чувствата им са в разгара си, а емоциите и хормоните бушуват бясно из организма им – на този факт се дължи и така променливото им настроение и неуравновесеността им.

При някои по-чувствителни момичета тази нормална, типична лека форма на „депресия“ обаче може да излезе извън контрол и нещата да станат много сериозни и силно усложнени.

Един от начините, по които подобно състояние често се проявява в тези години е чрез самонараняването.

Какво е самонараняването?

Самонараняването се състои във всякакви форми на физическо насилие от самото момиче към себе си и тялото си. Най-често то бива така нареченото „рязане“ с бръснарско ножче на вените по ръцете на човека, но може да засегне така да се каже всички части на тялото.

Целта в повечето случаи не е самоубийство, но понякога може наистина да се стигне до такова нарочно или по невнимание.

Защо младите момичета се самонараняват?

Съществуват много и различни причини за това действие.

Много от хората, запознати със самонараняването обвиняват девойките, че единствено се опитват да привлекат внимание към себе си, за да се почувстват важни – нещо, което очевидно не могат да направят по друг начин или ги обявяват за прекалено слаби характери, които няма да оцелеят в живота.

Макар че има част от самонараняващите се, които наистина го правят, за да привлекат внимание, мнозинството момичета целят точно обратното – те си причиняват болка тайно и крият белезите си с дълги ръкави, дори когато навън е топло.

Истинските причини варират в огромен аспект, но след проведено проучване всички самонараняващи се момичета отговарят, че да си причиняват физическа болка им помага да преживеят емоционална такава, като я притъпят.

Тези момичета са склонни да не вярват на хората и да бутилират емоциите в себе си, да не им дават да се излеят чрез думи – затова ги изливат чрез кръвта си.

Как да (си) помогнем?

Никой не може да помогне на момиче, което се самонаранява ей така – трябва да я убедите сама да си помогне.

Защото няма вълшебни думички, които да я накарат да спре да го прави и не може просто да й скриете всичките бръснарски ножчета?

Важно е самото момиче да поиска да спре да го прави.

А за да стане това трябва да й се покаже хубавата страна на живота. Трябва да разбере, че винаги ще среща някаква форма на неодобрение и трябва да спре да се опитва да бъде перфектна, защото никога няма да бъде.

Или поне не за всички. Трябва да започне да се харесва. Трябва да започне да казва каквото мисли и да излива чувствата си и емоциите си по този начин правилно.

Да не таи нещата в себе си, а да стои зад вярванията си. да не позволява на обществото да я тъпче и да защитава това, което мисли. Да не чака някой да дойде да я спаси – да се спаси сама.

Защото само тя може да си помогне. И може да го направи само ако наистина го иска.

Ако имате приятелка, която се самонаранява, единственото което трябва да направите е да я накарате да го поиска.