Учените разработват нов метод за лечение на депресия, който изключва употребата на медикаменти и се базира на специално разработена терапия. Учените тестват терапията върху хора, които са използвали антидепресанти и смятат, че тя дава също толкова добри резултати. Терапията обучава хората да се съсредоточат и да разберат, че негативните мисли могат да идват и да си отиват.

Лекарите в Англия и Уелс, насърчават пациентите да се подложат на тоз тип терапия. На пациентите, които страдат от повтаряща се клинична депресия често се предписват дългосрочни анти-депресанти, за да се предотврати появата на нова криза.

Експерти подчертават, че терапия с медикаменти, все още е от съществено значение за много хора.

Проведено проучване, от британски учени, в което са участвали 212 души, изложени на риск от по-нататъшно понижение на курса на внимателност - базирана когнитивна терапия (БЗТ), докато се понижава количеството на лекарства им.

Пациентите участват в групови сесии, където се учат да медитират и да се концентрират.

Терапията има за цел да помогне на хората, да се съсредоточат върху настоящето и да се предотвратят признаците на депресия, като се предотврати и развитието на кризи.

Изследователите сравняват резултатите на тези 212 души, в продължение на две години от курса има на лечение. В края на изследването,при голяма част от участниците са намалени лекарствата.

Учени твърдят, че тези открития могат да осигурят така необходимата алтернатива за хората, които не могат или не желаят да предприемат дългосрочни лекарства.

В доклада си, те заключават, че това може да бъде „нов избор за милиони хора с рекурентна депресия на повторни предписания.“

Нигел Рийд, който е участвал в проучването, добавя, че концентрацията, развива набор от умения, които да може да използва за са се предпази от поява на депресия в дългосрочен план, вместо да разчита на употребата на анти-депресанти. Концентрацията му позволява да поеме контрол върху собствено си бъдеще и да прецени, когато е изложен на риск от поява на болестта.

Експертите наричат най-новите резултати от проучванията за депесията "важни открития". Предоставянето на независим коментар по изследването е оставено на д-р Гуен Адшеад от Кралския колеж по психиатрия. Тя заявява, че тези открития са много важни от гледна точка на хората, които страдат от депресия и се опитват да се излекуват, без да употребяват медикаменти. Според нея, лекарите трябва сериозно да наблегнат върху това откритие, поне то е от изключителна важност.

Все още няма доказателства, че изследването е полезно при всички видове депресия;, затова не трябва да се спират медикаментите при хората с тежки форми на болестта, защото това може да доведе, дори до случаи на самоубийство.

Експертите предупреждават, че пациентите могат да намалят предписаните им медикаменти само под контрола на лекуващия им лекар.

Според Едуард Виета, професор по психиатрия в Университета на Барселона, Испания, трябва да се проведат повече изследвания, които да установят ефективността на експеримента.

Следващата стъпка на изследователите е, да определят, факторите, които могат да доведат до разконцентриране по време на терапия и да се сравнят резултатите с другите терапии. Учените трябва да подходят изключително внимателно, за да гарантират безопасността на пациентите, след спирането на лекарствата им.