Разводът може да допринесе за поява на редица стресови фактори.

Причина за това може да бъде разделянето на попечителство върху децата, загуба на материални ценности или социален статус.

Много хора използват медикаменти, които потискат депресията и нивата на стрес, но проблемът трябва да се реши, а не да се потиска. Всяка загуба на важен човек, може да доведе до криза, понижаване за самооценката, затваряне в себе си, трудност при създаване на нови взаимоотношения, както и до изостряне или поява на соматични заболявания, с психологическа природа.

Според учените разводът е един от най-силните източници на стрес, състояние, с което малко хора могат да се справят сами. Трудните взаимоотношения, могат да доведат до проблеми в работата, с децата, с начина на комуникация, а според скорошно проучване и да увеличат риск от поява на сърдечен удар.

Разведените са по-склонни да получат инфаркт, отколкото техните връстници, които остават женени, установи изследване в САЩ. В анализа проведен между 15 827 души, с най-висок рисков фактор от поява на инфаркт са жените. Ако те се омъжат повторно, рискът се понижава. Резултатите от проучването твърдят, че хроничният стрес, причинен от развода, има дългосрочно въздействие върху организма.

Британската асоциация за сърдечни заболявания, се позовава на изследвания, които са направени преди развода. Знаем, че смъртта на близък човек може значително да увеличи риска от сърдечен удар, но учените от Университета „Дюк“ доказват, че подобен ефект се наблюдава и след развода.

По време на проучването, в периода между 1992 г. и 2010 г., приблизително един на всеки трима души се развеждат, най-малко веднъж. Жените, които са се развели, са изложени на 24% по-голяма вероятност от сърдечен удар в сравнение с жените, които не са се развеждали. При дамите с повече от 1 разводи, вероятността от инфаркт достига 77%.

При мъжете, се наблюдава 10% риск от един развод и 30% след няколко развода.

Един от изследователите професор Линда Джордж, определя този риск като равностоен на проблемите с високо кръвно налягане или диабет. Когато става дума за повторен брак, рискът в незначителна степен намалява при жените, докато мъжете не.

Според изследователите промените в начина на живот като например загубата на постоянен доход, не може да обясни по-високите рискове от сърдечен удар. Според професор Джордж, всички хора са наясно, че психологическият стрес влияе върху имунната система и помага за прогресивното увеличаване на хормоните. Влошава се нормалната работа на имунната система и ако това продължи много години може да доведе до физиологични жертви.

Според професор Линда Джордж , депресията от развода е огромно "психологическо бреме" за жените, въпреки че често не съзнават това. Лекарствата против депресия могат да намалят рисковете, от поява на високо кръвно налягане, но не могат да помогнат да се преживее стреса от развода.

Професор Джерами Пиерсън, от Британската асоциация за сърдечни болести, коментира: "Психичното здраве може да повлияе на състоянието на сърцето. Проведеното изследване доказва, че разводът може да увеличи риска от сърдечен удар. Разбира се, резултатите не са окончателни, необходими са допълнителни доказателства, но разводите могат да се считат за значителен рисков фактор."