Бракът прави хората значително по-щастливи, отколкото когато са самотно, но само при условие, че е доброволен, а не принудителен. Това установили неотдавна експерти от канадското Националното бюро за икономически изследвания.

Според тях, щастливи правят съпрузите не толкова любовните или сексуалните отношения, колкото приятелството между тях. Твърденията на експертите са въз основа на наличните статистики.

Тези, които са брак или живеят в съжителство са по-щастливи от живеещите самостоятелно.

Учените анализирали данни, получени в резултат на по-големи по-рано, проведени изследвания. Те се интересували колко щастливи се чувствали участниците преди брака, след влизането им брачни отношения, а дори и след развода или смъртта на единия от съпрузите.

Оказало се, че като цяло хората встъпили в брак са по-щастливи от тези, които постоянно живеели самостоятелно.

При това не играело роля, дали бракът бил сключен официално или това било просто съжителство. Разликата в „нивото на щастие“ между живеещите сами и имащите партньори била много съществена – 75%.

Според психолозите, брачните съюзи нерядко се сключват по любов или от страст, но е възможно и да са по сметка. Но с течение на времето силата на чувствата отслабва, отстъпвайки място на приятелската обвързаност.

Може би вече не ви побиват тръпки, когато видите партньора си, въпреки това със сигурност усещате всички предимства от съжителството с него. Също така подкрепата на партньора помага в стресови ситуации. С него можете да се посъветвате за своите неща, да си споделите грижите за децата, както ще имате възможност да ги оставяте и на неговите роднини.

Тези, които нямат партньор, често са принудени да се справят с подобни проблеми сами, което ги кара да се чувстват много по-зле, отколкото ако имаше някого до тях.

На някои им се налага да плащат за извършването на услуги, свързани с домакинството, тъй като при отсъствието на партньор не са в състояние да се справят с домакинската работа, а още по-малко им остава време да се грижат за децата си или пък за домашен любимец.

Понякога не е дори важно партньорът да е в състояние да ви подкрепя материално, достатъчни са неговите физическите възможности – важен е и самият факт на подкрепата.

Щастливият брак се превръща в приятелство

Ако дори и вашите отношения първоначално не са се основавали на любов или сексуално влечение, постепенно те могат да станат приятелски. Всъщност тези съпрузи и партньори, които са успели с години да станат добри приятели, се чувствали много по-щастливи – приблизително около 2 пъти повече в сравнение с останалите участници.

Но какво да кажем за тези, чийто брак е приключил?

Тези, чийто съпрузи и партньори са починали запазват щастливите спомени за съвместно прекараните години. А при тези, чийто брак се е разпаднал, също имали положителни спомени от миналия брачен живот.

Тъй като, по правило, когато встъпваме в отношения с някой човек, ние винаги виждаме и неговите качества и положителни страни. И дори, ако впоследствие отношенията се влошат, известно време ние изпитваме радост и удовлетворение от това, че имаме близък човек до нас.

Истината е, че сред хората, които не са встъпили в брак или дългосрочни отношения, също е имало щастливци. И това били тези, които имали много близки приятели.
Изследователите предполагат, че щастие не статусът на отношенията – например брак, съжителство или приятелство, а самите отношения.