Американски учени установили защо някои хора привличат към себе си повече внимание от другите. Своите резултати те публикували в рецензирано американско научно издание.

Не е тайна, че различната степен на популярност сред другите хора непосредствено влияе на положението на човека в обществото, а също и на неговото ниво в живота и на финансовото му състояние.

В своите изследвания специалистите се основават на поведението на хората в социалните мрежи. Доброволци, участващи в експеримента, разглеждали фотографии на хора и същевременно реакциите на техния мозък били анализирани на ядрено-магнитен резонанс.

Установило се, че за признаването на другите хора за популярни, отговаря специфичната невронна система за оценяване, намираща се в кората на главния мозък, като е способна да определя дали едни или други хора са привлекателни за околните, дори в случай, че самият човек не ги смята за такива.

Данните за невронната система на оценяване позволяват да се разбере как представата за статуса на другите хора влияе на нашето собствено поведение.

В допълнение следва да се посочи, че специалистите отдавна се опитват да намерят отговор на въпроса какво издига хората на гребена на популярността. В частност, научните сътрудници от Оксфордския и Саутхемптънския университет се опитали да изяснят каква е тайната на успеха на легендарната група „Бийтълс“. За тази цел те анализирали текстовете на повече от 300 техни песни.

В крайна сметка експертите стигнали до заключението, че повече песни има за времето, тоест метеорологичните условия, на толкова хора им е по душа творчеството на групата. Според изследователите повече от 900 автора и изпълнители пишат или пеят за времето, а ливърпулската четворка в тази тематика е една от най-плодовитите, като в 16% от техните песни се упоменава времето.

Авторите на проучването посочват, че са били изненадани колко често времето се упоменава в популярната музика било като аналогия, било като основна тема на песента.

Като потвърждение на своите думи специалистите привеждат хитът на Бийтълс  «Here Comes the Sun», който бил написан от Джордж Харисън в периода на затоплянето след доста студената зима на 1969-та година.

Между впрочем, според британски учени статиите с кратки заглавия се ползват с най-голяма популярност.

А със съвместни усилия на учени от два британски университета била открита тайната на младостта и привлекателността. Те провели редица интересни експерименти, в резултат на които се установило, че външният вид може да се направи по-приятен и привлекателен, просто като се измени оттенъка на лицето.

Британските учени установили, че употребата на храни, които са с естествен пигмент придават на кожата по-сияещ и здрав блясък. Така те си гарантират повишаване на вниманието и сексуалното привличане от страна на противоположния пол. Според експерти в менюто е необходимо да се включи манго, цитрусови плодове, моркови, спанак, кайсии.

Освен това лекарите препоръчват да се употребяват повече други плодове за подобряване на състоянието на кожата.

Днес са известни само 2 начина за промяна на оттенъка на кожа. Първият способ – посредством въздействието на слънчевите лъчи, и вторият – употребата на голямо количество храни източници на каротеноиди.

И експериментите показват, че най-симпатични са лицата с високо ниво на каротеноидно оцветяване на кожата. Но към настоящия момент учените не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса как изменението на оттенъка на кожата влияе на процеса на оценяване на външния вид на човека.