Противно на успокояващото твърдение „размерът няма значение“, едно проучване показва, че има, но само за някои жени, както и за някои видове оргазми.

Ново проучване установява, че жените, които имат чести вагинални оргазми са по-склонни да достигат до тях с партньори, които притежават по-голям размер на половия член.

„Жените, които предпочитат по –големи размери получават повече вагинални оргазми по време на полов акт“, съобщават учените в изследване, публикувано в списание „Сексуална медицина“.

Според Бари Комисарук, който изследва женските полови отговори в университета „Рутгерс“: „Има променливост в предпочитанията на жените. Тези, които получават удоволствие от вагиналната стимулация предпочитат по-дълги пениси, но това не винаги е точната рецепта за постигане на оргазъм.“

Какво знаем за женския оргазъм?

Все още се води научен дебат по темата дали вагиналният, или клиторният оргазъм са различни явления.

„Различни нервни окончания пренасят сигнали от влагалището и клитора“, казва Бари Комисарук. „Те стимулират активността в различни региони на мозъка“.

Някои изследователи твърдят, че вагиналната стимулация е просто активиране на различно вътрешно сечение на клитора. Жените докладват различни усещания от вагиналните и клиторните оргазми, но удовлетворението на жените до голяма степен се свежда до личните предпочитания.

В някои случаи женският оргазъм може да бъде по-сложен. Според професор Емерита от университета „Рутгерс“ G точката или най-чувствителната зона може да се усети през предната стена на вагината. В проучване е установено, че жените с наранявания на гръбначния мозък понякога могат да изпитат оргазъм.

Други изследвания показват, че коремните упражнения могат да предизвикат оргазъм при някои жени, което води до приятни спазми във фитнес залата.

Авторът на проучването д-р Броуди има различно мнение по въпроса. Той посочва, че резултатите от изследването му показват, че способността да се достигне до оргазъм чрез вагинална стимулация има връзка с доброто психическо функциониране.

„При едно от по-ранните изследвания с голяма представителна извадка се установява, че жените, които са осведомени, че влагалището е източник на оргазъм са по-склонни да развият капацитет за вагинален оргазъм. Затова тези, които отричат подобни констатации могат да понижат сексуалния си потенциал“, пише Броуди в имейл до „LiveScience“.

Има ли значение размерът?

В новото изследване, Броуди и неговите колеги са проучили последните сексуални срещи на 323 жени, предимно шотландските студентки. Те са помолени да опишат сексуалното си поведение, както и важността на размера по време на полов акт. Други въпроси, които са интересували учените в тази връзка са дали дължината на пениса влияе на способността им да достигат до оргазъм чрез вагинална стимулация.

Като среден размер учените са определили дължината между 14,9 - 15.5 cм. Изследователите са попитали дамите дали са по-склонни да достигнат до вагинален оргазъм с по-дълъг от или по-къс от средния размер на пениса. Те са установили, че 160 от жените, които са получавали само вагинални оргазми и са имали достатъчно сексуални партньори могат да направят сравнение.

От тях 33.8% са посочили предпочитанията си към по-дългите от средностатистическите размери, а 60% определят, че това няма никакво значение. В проучването едва 6,3% от дамите смятат, че по-малкия размер на члена може да им достави по-голямо удоволствие.

За да се подкрепи хипотезата, че размерът има значение, Броуди и колегите му са разговаряли с жените, които съобщават за най-голям брой на вагинални оргазми през изминалия месец.

Според Броуди: „Поне отчасти честотата на оргазмите може да се дължи на размера на пениса, понеже по-голямата дължина стимулира влагалището и шийката на матката“.

Сексуално удовлетворение

Данните, които подкрепят теорията на Броуди се ограничават до шотландските студенти и трябва се повторят в по-широка група.

Изследването доказва твърдението, че за сексуалността е по-здравословно да се фокусирате върху удоволствието от гушкане, целувки и други интимни усещания. Според учените жените трябва да опознаят тялото си и сами да определят какво им доставя най-голямо удоволствие, за да разберат, какво ще им донесе необходимото удовлетворение, вместо да търсят причините във физическите характеристики на друг човек.