Витамин А изпълнява много важни функции в нашето тяло, но сякаш не много хора са наясно с него и често забравят, че той е също толкова необходим като така нашумелия витамин Д, например.

Затова, днес сме ви приготвили малко повече разяснения, относно ролята и функциите, които изпълнява витамин А в нашия организъм.

Обща характеристика на Витамин А

Витамин А е от групата на мастноразтворимите витамини. Това означава, че той се съхранява в мастните тъкани на тялото и се натрупва, за разлика от водоразтворимите витамини.

Витамин А съществува под 3 активни форми в нашия организъм – ретинол, ретинал и ретиноева киселина, или обобщени под общото наименование ретиноиди. Витамин А може да съществува под растителна и животинска форма. Растителната форма се състои от съединения, наречени каротеноиди, докато животинската форма е известна под името ретинол.

При нормални условия, човешкият организъм може да превръща каротеноидите в ретинол. Това са обаче едва 10% от каротеноидите, обединени в групата на провитамин А картеноиди.

Какви са ефектите на този витамин

Витамин А участва в регулацията на растежа и диференцирането на повечето клетки в човешкото тяло. Той е важен за осъществяването на нормално ембрионално развитие, здравият имунитет и развитието на добро зрение.

Има проучвания, според които витамин А има ролята в механизмите за защита от попадането на чужди тела от външната среда, в гърлото и белите дробове.

Мастноразтворимият витамин помага за редуцирането на оксидативния стрес и възпалителните процеси в организма, благодарение на антиоксидантното му действие.

Международни проучвания са доказали, че ретиноидите блокират злокачественото преобразуване на клетките на кожата, пикочния мехур, простатата, белите дробове и гърдата. Така се оказва, че витамин А може да редуцира значително риска от развитие на рак.

Витамин А играе роля и при костното здраве – излишъкът или дефицитът ва витамин А могат да са свързани с развитието на някои заболявания на опорно-двигателния апарат.

Макар и все още да няма убедителни проучвания, се смята, че витамин А, и по-конкретно растителната форма на този витамин, при адекватно осигурени нива в организма може да има понижаващ ефект върху общия холестерол.

Какви са симптомите на дефицит на витамин А

  • Нощна слепота;
  • Натрупване на кератин върху конюктивата или още известни като петна на Бито;
  • Суха, лющеща се и чувствителна кожа;
  • Сухи устни;
  • Понижени защитни сили на имунната система;
  • Проблеми с растежа при малките деца;
  • При хора страдащи от желязодефицитна анемия – Изостряне на проявите на заболяването.

От къде да си набавим витамин А

Най-добрите източници на витамин А са животинските продукти. Такива са: черен дроб, рибно месо, краве месо, яйца, мляко и др.

От растителните източници, най-богати на витамин А са плодовете и зеленчуците с ярки цветове – моркови, домати, червени и жълти чушки и т.н.