Бегачите, велосипедистите и плувците рано или късно си задават въпроса, нужни ли са им допълнителни силови натоварвания.

От друга страна с нарастването на популярността на кросфита кардио упражненията все повече привличат тези, които са предпочитали силовите.

Своите предимства имат и 2-та типа натоварвания. Но ако знаете какъв резултат желаете да постигнете, ще ви бъде по-лесно да направите своя избор.

Вашата цел е свалянето на наднормените килограми

Тогава трябва да изберете силовата тренировка.

Въпреки че в процеса на изпълнение на силови упражнения вие ще изгорите много по-малко калории, отколкото по време на изпълнението на аеробните упражнения – 10 килокалории в минута срещу 12 килокалории в минута, изгарянето на мазнините продължава и след като излезете от фитнес залата.

Всъщност бягането или занятията на елиптичния тренажор. Съвсем различни са силовите натоварвания. Те изискват до 25% допълнителна енергия, освен това, което вие ще разходвате непосредствено във фитнес залата.

Бонус – поради необходимостта от възстановяването на мускулите след силовите упражнения вашият метаболизъм ще остане ускорен още 3 денонощия.

Вашата цел – правилно начало на тренировката

Вашият избор – започнете с това, което повече ви харесва. 2-та варианта са добри по своему. От една страна аеробната загрявка отлично подготвя тялото за силови натоварвания.

От друга страна може и да послужи и за добър завършек на силовата тренировка, способствайки за по-бързото отпускане и изхвърляне на млечната киселина от мускулите.

Изключение – когато се готвите за триатлон или бягане на 10 километра, пробегът трябва да се извърши, докато все още имате сили.

Ваша цел – получаване на максимум удоволствие

Изборът ви – аеробни упражнения. Повече ендорфини се освобождават именно по време на този вид тренировки.
По време на силова тренировка, за да се почувствате по-щастливи, трябва да почивате по-малко между сериите.
Вашата цел – ефективно увеличаване на мускулната маса

Изборът ви – комбинация от леки и тежки силови тренировки. По-малките тежести позволяват да правите повече повторения, като в мускулите в голяма степен се задействат бавно съкращаващите се влакна.

По-големите тежести способстват за активацията на бързите мускулни влакна. Поради тази причина за пълноценно развитие на мускулите трябва да комбинирате леки и тежки силови тренировки.

Например, веднъж седмично работете с по-малки килограми, като правите повече повторения, и 1-2 дни – с по-големи тежести и малко количество повторения.

А можете да включите и едните, и другите видове упражнения във всеки тренировъчен ден.

Целта ви – икономия на време

Тогава би следвало да изберете – кросфита. Ако сте ограничени във времето, то тогава за вас са подходящи силовите упражнения.

Но между сериите не просто се разхождайте в кръг, а изпълнявайте плиометрични упражнения, например скокове на въже. Или не почивайте изобщо и направо преминавайте към следващото упражнение – това всъщност е истинският кросфит.

Такива натоварвания с висока ефективност оказват, дори по-голям ефект от продължителните в обичайното темпове.

Но най-важното е да се придържате към правилото за умереност, защото по този начин ще си гарантирате, че няма да загубите мотивация за тренировки.

Много хора правят грешката изведнъж да започнат с ежедневните тренировки, което ги кара да се чувстват уморени постоянно и с времето започват да изпитват досада от това да тренират, което ги обрича на провал що се отнася до постигането на резултати.