Известно е, че миглите предпазват очите от прах, частици от мръсотия, пясък, и дори от малки насекоми.

Тоест по своята същност миглите са абсолютно функционално приспособление – своеобразни защитни щори за очите и изобщо не са украшение, с което природата е наградила човека, за да направи очите му по-изразителни, а също да даде възможност на поетите и писателите да се възхищават на миглите в своите произведения, възпяващи красотата на любимите жени.

Но в съвременния миглите са започнали да се възприемат изключително като украшение.

Затова много жени с упоритост слагат туш на тънките косъмчета, стараейки се да ги направят колкото е възможно е по-дебели и обемни, слагат изкуствени мигли с безумна дължина, опитвайки се да придадат загадъчност и тайнственост на своя поглед, изобщо без да се замислят как тези манипулации могат да се отразят на функционалността на миглите.

Много ли хора поне веднъж са се замисляли над въпроса – внезапното изменение на формата, дебелината и дължината на миглите може негативно да повлияе на техните функционални свойства?

Това подсказва, че ако и някой да се е замислял над този въпрос, това със сигурност не са тези, които обичат усърдно да се правят по-красиви с помощта на различни хитрини.

И на все пак хора, на които им е интересно как влияе дължината на защитните свойства на миглите, има и това не е друг освен учените, които постоянно търсят рационалност и дълбок смисъл във всичко, което е създала природата.

Неотдавнашно изследване, в което учените проучвали как се отразява върху функционалните свойства на миглите, показало, че недостатъчната или прекомерната тяхна дължина в по-голяма или по-малка степен влошава защитните свойства на миглите. Но изследователите отбелязват, че дългите мигли все пак по-добре защитават очите от замърсяване от късите.

И така каква дължина на миглите е оптимална? Защо късите или твърде дългите се справят със своите преки задължения?

Ние все пак помним, че миглите са на първо място защита и съвсем не са украшение.

Оптималната дължина на миглите – 1/3 от ширината на окото

Изследване на американски учени показва, че оптималната дължина на миглите представлява 1/3 от ширината на очите на човека и това се отнася също и за други 21 вида бозайници.

Учените също отбелязват, че по-къси или по-дълги мигли увеличават въздушния поток на въздуха около очите, довеждайки до още по-голямо натрупване на прах, попадащ на тяхната повърхност.

За изследователите всичко започнало, когато слезли в мазето на Американския музей за естествена история в Ню Йорк, за да огледат съхранени кожи на животни.

Впоследствие учените от Технологичния институт на щата Джорджия построили аеродинамична тръба с дължина около 60 сантиметра и я окомплектовали с импровизирано око.

След изпълнението на 2 етапа от изследването екип от учени установили, че при 22 вида бозайници – от хората до таралежите и жирафите, се наблюдава едно и също – дължината на миглите съответства на 1/3 от ширината на техните очи.

По-къси или дълги мигли, включително и поставените, тоест изкуствените, които се радват на популярност в Холивуд, а също и по-дългите, получени след специално многослойно наслагване на специален крем на мигли, увеличават потока на въздуха около очите, което с течение на времето води до още по-голямо натрупване на попаднал на повърхността на очите прах.