Колко ли красиво би изглеждала жена, която винаги желае да бъде по-добра. И търси все нови и нови средства за постигането на тази цел.

Ако това се отнася и за вас, то вече имате на разположение още едно свежо решение – измиване с масло.

От химията към натуралното

Какво ли не ни предлага постоянно растящата и развиваща се козметична индустрия. Но ето го парадоксът. Ние използваме иновационни продукти, а те действат само няколко дни. А на някого му провърви месец и повече.

Известно време познатите се интересуват каква е тайната на по-свежия ви вид. А впоследствие кожата отново се завръща към предишното си състояние.

И отново започваме да търсим това, което действително ще е подходящо за нас, ще ни помогне да решим проблемите с външността.

Не е маловажен фактът, че почти всички козметични продукти съдържат ароматизиращи вещества, което често предизвикват раздразнения на кожата и дори алергии.

А също така и много други химически вещества, които не могат да бъдат определени като полезни. И сияещата от младост, свежа, еластична кожа е недостижима мечта.

Но не си струва да се отчайвате. Не всички нововъведения в козметиката са продукт на козметичната индустрия. Някои от тях наподобяват на средствата на народната медицина, но с научна обосновка.

Например, новата тенденция в грижата за лицето, същността на която е измиване с масло.

Кухнята на помощ

От училище ние помним, че подобното обича подобното. Така е и с нашата кожа, която образува естествена мазнина, която е важна за добрия външен вид.

Защо тогава да не въздействаме на подобното с подобно – да почистим и оздравим лицето си с помощта на масло?

То ще затвори излишъкът от кожния себум, ще почисти порите от примеси и дори ще спомогне за премахване на бръчките, които ненавиждате.

Не вярвате, че това е възможно? Още повече ще се учудите, когато разберете, че за постигането на прекрасни резултати няма да ви е необходимо някакво специално, скъпо масло. Достатъчно е това, че го използвате в кухнята.

Слънчогледовото олио, с което готвите и с което подправяте салатите е отлично естествено почистващо средство за кожата. Но можете да добавите и малко рициново масло.

Навярно то „отлежава“ на долния рафт на домашната ви аптечка. Използвайте го смело, то ще ви бъде от полза. И мека чиста кърпа. Това е всичко, нищо повече не ви е необходимо.

Необходими пропорции

Как да приготвите смес от масла за миене? Процентното съотношение зависи от типа кожа.

За мазна кожа:

• Рициново масло – 30%;
• Слънчогледово – 70%;

За нормална кожа:

• Рициново масло – 20%;
• Слънчогледово – 80%;

За суха кожа:

• Рициново – 10%;
• Слънчогледово – 90%;

Тъй като всяка кожа е индивидуална, съотношението на маслата може да се променя. Затова за начало следва да приготвите малко количество смес.

След прилагането на метода за първи път се вслушайте, образно казано разбира се, в усещанията на кожата ви.

Ако се появи чувство за стегнатост и сухота, то тогава следва да намалите количеството на рициновото масло. Напротив, ако оставете с усещането за пресищане, то добавете малко повече рициново масло.

Сместа от маслата е най-добре да се съхранява в малка бутилка или буркан и след като свършат, последните трябва да се измият много добре със средство за миене на кухненски съдове.