Всички ние знаем старата народна мъдрост, че закуската трябва закуската човек да изяде сам, обядът си да раздели с приятел, а вечерята да даде на врага си.

Именно от сутрешното хранене организмът трябва да си набави необходимите му хранителни вещества, недостигът на които трудно може да се попълни в рамките на целия следващ ден.

Въпреки това, за да бъдем здрави и да предотвратим развитието на множество заболявания следва да се откажем от употребата на празен стомах на определени храни.

Някои от тях предизвикват раздразнение на стомашната лигавица, други нарушават киселинно-алкалния баланс, трети способства за развитието на такива заболявания като захарен диабет и гастрит.

По-долу ви представяме списък с храните, които могат да се превърнат във „враг“ на вашия организъм.

1. Цитруси

Портокали, мандарини и лимони, изядени на празен стомах, могат да предизвикат алергия и способстват за развитието на гастрит. Поради това преди да изпиете чаша прясно изцеден цитрусов сок, е препоръчително добре да закусим с овесена каша.

2. Банани

Бананите попадат в този списък, тъй като в тях се съдържа много магнезий, който притежава свойството да оказва влияние на сърдечно-съдовата система. Безконтролната употреба на този плод на гладен стомах е съпроводена от увеличаване на риска на нарушаване на калциево-магнезиевия баланс.

3. Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци съдържат киселини, които за броени секунди раздразват стомашната лигавица. Поради това, изядените сутрин на гладно домати, краставици или зеле могат да предизвикат немалко проблеми на хората с лошо храносмилане.

Доматите на свой ред, поради високото си съдържание на пектин и дъбилни киселини, способстват за образуването на жлъчни камъни. Същото се отнася и за някои плодове като круши и райски ябълки.

4. Кисело мляко

На повечето от вас може да им се струва странно, че в този списък попада киселото мляко, тъй като от малки сме чували, че няма нищо по-полезно от една кофичка от този млечно-кисел продукт за закуска.

Но проведените през последните години изследвания показват, че това съвсем не е така. Сутринта на организма не му е необходима помощта на млечнокиселите бактерии, той се справя много добре и без тях.

Поради това ползата от този киселото мляко, консумирано за закуска, е равно на нула. Млечнокиселият продукт е добре да се употребява 2-3 часа след закуска или да се яде за обяд.

Изобщо киселото мляко и всички други млечни продукти за закуска не са толкова вредни, колкото безполезни, тъй като основното свойство на тези храни се състои в полезната микрофлора, а именно млечнокиселите бактерии.

При употреба на кисело мляко или кефир на гладен стомах бактериите, съдържащи се в тях попадат в агресивната кисела среда на стомаха и моментално загиват. Поради това няма никакъв смисъл от употреба на млечно-кисели продукти за закуска.

5. Сладък картоф

Този зеленчук, когато се консумира на празен стомах, може да предизвика тежест в корема и подуване, именно за тази симптоматика е основен предмет на рекламите на ензимни препарати.

6. Студени напитки

Говорят, че било много полезно да изпива сутрин на гладно чаша вода. Но тя не трябва да бъде ледена от хладилника, тъй като няма как да активира по необходимия начин процесът на храносмилане. Най-добре студената вода да се замени с такава със стайна температура.