Днес лабораторната диагностика е по-достъпна от всякога. Всеки желаещ може да си направи всякакво изследване и да получи информация за своето здравословно състояние, независимо от това дали лекар е препоръчал това изследване или не.

Но често самият човек не знае какво да прави с получените данни, освен това не е наясно какво точно показват. 

Забранените изследвания без лекарско предписание

Изследвания за венерически болести

Отминаха времената, когато трябваше да чакаме на дълги опашки пред кабинета на венеролог и да се червим пред него, сякаш е учител, а ние провили се ученици. 

Днес хората, които водят безразборен полов живот, предпочитат директно да се обръщат към лаборатория или диагностичен център. И вече въз основа на получените данни да решават дали има смисъл да ходят при специалист или не.

Така обаче те прескачат двама специалисти – на първо място това е личният лекар, който трябва да направление и венерологът, който трябва да постави диагнозата, а ако това е невъзможно да назначи изследвания.

Разбира се, да се направи направо изследване е много удобно, а и да се водят разговори за чест и достойнство вече не е прието, но подобна инициатива може да изиграе много лоша шега на човек.

Първо, плаща се по-висока цена за пълно изследване, а такова може да не е нужно. Лекарят може да заподозре конкретна болест и да изпрати пациента за изследване само по няколко пункта.

Второ, незапознатият може да заподозре тежко заболяване, което всъщност не съществува, и да започне безконтролен и най-важното ненужен прием на антибиотици.

Например, откритите в организма уреаплазми и микоплазми не представляват никаква заплаха и са част от бактериалната симбиоза.

Друг е въпросът, когато повишените им нива могат да сигнализират за присъствие на друга инфекция, например, хламидиоза, но във всички случаи ще помогне специалист.

Изследване на кръвта за онкомаркери

Всички се страхуват от болестта на 21-век, още повече, че е известна вредата за организма от съществуващото днес лечение с лъче и химиотерапия.

Затова и на популярност днес се радва изследването за онкомаркери. Никой вече не желае да чуе за страшната диагноза, особено ако болестта вече е преминала през няколко стадия. А това изследване според много „запознати” може да помогне за откриването в ранен етап.

Но това е заблуда. За първична диагностика това изследване не е подходящо. Препоръчва да се прави от тези, които вече знаят за болестта и са на лечение. Целта на изследването е пълна картина за протичането на заболяването.

Това се отнася и за изследването на мутация, която може да спомогне за установяване на риска от развитие на рак на млечната жлеза, обусловен от наследственост.

Изследването също струва немалко пари, освен това съвсем не е ясно какво следва да се прави, ако вероятността от семеен тумор се потвърди.

Това съвсем не означава, че задължително ще се развие рак на млечната жлеза, както и не гарантира, че това няма да се случи при отрицателен резултат.

Във всеки случай трябва да следим за здравето си и профилактично да си правим ултразвуково изследване на гърдите.

Биометрично тестване на отпечатъци от пръстите

Днес този вид диагностика се радва на широка популярност по цял свят. У нас има както много последователи, така и противници, които твърдят, че всичко това не е нищо повече от мошеничество. Основната му цел е получаване на финансови облаги на гърба на наивници. 

Но колкото и да странно, желаещите да получат пълна информация за особеностите на своите деца, характера и интелектуалното развитие, не намаляват.

Вземат се отпечатъци от пръстите на детето, тези данни се вкарват в компютър и само след няколко минути на електронната поща на родителите идва цялата информация какви характерни особености притежава тяхното дете. 

От подобно изследване няма особен смисъл. По-добре е да се похарчат пари за наистина необходими изследвания, стига от тях наистина да има нужда и да са назначени от лекар с оглед правилно поставяне на диагноза.