Пикантните храни носят куп ползи. Те ще ви помогнат да стопите някой и друг килограм и да запазите добра форма на ума.

Люти чушки, червен пипер и чили - чудесен двигател за всяка диета

Всички те могат да бъдат много полезни за здравето, стига да не прекаляваме с тях. Едно проучване показва, че хората, които ядат люти чушки или подправят храната с лют червен пипер, консумират средно по около 75 калории по-малко на всяко хранене. Също така, учени от университета Пардю са доказали, че ако включим малко люти чушки в менюто си това ще намали чувствително глада за сладко, солено или мазно.

Причината за този ефект на чушките са химикали, които се съдържат в тях. Наричат се капсациноиди и са отговорни за лютото парещо усещане, което чушките създават при ядене. Това обаче важи само ако сте свикнали с лютите храни! В противен случай чушките биха могли да ви докарат дори стомашно разстройство, а това няма да бъде приятно.

Проучването показва, че чушките увеличават броя и засилват активността на кафявите мастни клетки и по този начин повишават температурата и ускоряват горенето на калории.

По колко да консумираме? Половин лъжичка лют червен пипер на порция е разумно количество.

 

Куркума - дишайте по-леко и лесно

Подправката куркума или по-точно жълтият пигмент в нея, който се нарича куркумин, е известна със своите положителни качества. В продължение на векове лекари по аюрведа използвали тази подправка за лечение на респираторни проблеми.

Напоследък редица изследвания върху животни потвърждават, че куркумата има положителен ефект върху белите дробове. Тя ги защитава от дразнители, замърсители, вирусни инфекции и дори предпазва от някои от вредните въздействия на цигарения дим.

Резултатът е понижен риск от белодробни заболявания, бронхити, вирусни инфекции, ларингити, астма и много други. Куркумата води до потискане на вид протеин, който води до отделяне на слуз в белите дробове.

По колко да консумираме? 2-3 лъжички по 3 пъти дневно, ако е с медицинска цел. За да абсорбира вашето тяло куркумата обаче, вие се нуждаете от някаква мазнина (например зехтин) и малко черен пипер, но бихте могли също да я консумирате като подправка към ястие.

 

Розмарин, мента и канела - прочистват ума и душата

Въпреки че проучванията са още в начална фаза, редица учени са склонни да вярват, че тези подправки биха могли да забавят развитието или да намалят симптомите на Алцхаймер. Проучвания проведени с мишки показват, че се подобрява паметта при възрастни екземпляри.

Също така, тези подправки намаляват стреса и помагат за по-добри резултати при учене. Счита се, че някои от естествените съставки в канелата са в състояние да предотвратят Алцхаймер.

По колко да консумираме? Понеже изследванията са в начален стадий не може да се каже точно какво количество трябва да се консумира и за това препоръчително е да се ползват разумни количества, които нормално са необходими при подготовката на храна.

 

Куркума, риган, канела, розмарин, карамфил и червен пипер намаляват вредното въздействие от мазните храни

Тук виждаме много от подправките, които споменахме до сега. Да речем, че сте на масата и си похапвате сочно пиле с бял ориз, сос и малко бисквити за десерт. В нормални условия един такъв обяд, особено ако е обилен, ще накара нивата на триглицериди да полетят, а същите тези триглицериди се свързват с редица заболявания на сърцето, както и с появата на диабет.

Проучвания показват, че ако подправите храната си с подправките, които сме изброили отгоре, количеството на вредните триглицериди ще бъде по-ниско с 31%, а нивото на инсулин ще бъде с около 21% по-ниско отколкото ако консумирате ястието без подправки. Тези подправки, особено куркумата, са много силни и подобряват инсулиновата чувствителност, тоест точно обратното на сладкишите.

По колко да консумираме? Добро количество е около 2 чаени лъжички на порция.

Розмарин, куркума и тайландски подправки - намаляват канцерогенния ефект на барбекюто

При печене на месо на барбекю при температура над 375 градуса се отделят вещества, за които се казва, че повишават опасността от някои видове рак като рак на гърдата, на панкреаса, на простатата, на стомаха, на белите дробове и други.

Проучване на университета в Канзас обаче показва една интересна подробност - маринатата от розмарин и натриването с тази подправка значително намалява канцерогенните вещества с между 61 и 70%. Употребата на тайландски подправки пък водела до намаляване на канцерогенните вещества с около 40 - 42%.
Люти чушки
Положителният ефект на тези подправки дължим на антиоксидантите, които блокират формирането на токсини. Избягвайте употребата на сосове за барбекю, защото те могат да удвоят или утроят количеството на токсините в храната при много висока температура.

По колко да консумираме? Достатъчно, за да покрие цялата страна на месото, която е в контакт със скарата.