Липсата на сън не е единствената причина, която може да ви накара да се чувствате изтощени и да усещате липса на енергия. Има редица неща, които правите или не правите, които могат да ви накарат да се чувствате сякаш нещо е изпило силите ви. В тази статия експерти обясняват защо се чувствате така и какви малки промени бихте могли да извършите в личния си живот, за да се почувствате по-добре.

1. Пропускате тренировка, защото сте изтощени

Пропускането на тренировка на пръв поглед изглежда съвсем обяснимо когато се чувствате изтощени и искате да съхраните малко от енергията си. Това обаче работи срещу вас.

Проучване в Университета на Джорджия доказа, че зрели хора в добро здраве, които правят три тренировки седмично от по 20 минути, без да се претоварват, се чувстват много по-енергични и бодри в сравнение с хора, които не тренират.

Редовните тренировки ще направят тялото ви по-силно и издръжливо, а кръвоносната система - по-ефективна. Тялото ви ще започне да използва кислорода и хранителните вещества много по-ефективно.

Следващият път, когато сте толкова изморени, че да искате да се строполите на дивана просто излезте на въздух и си направете една малка разходка.

 

2. Не пиете достатъчно вода

Човешкото тяло е уникална система, която засича абсолютно всичко. Дори и лека дехидратация от около 2% може да предизвика изключително силен спад на вашата енергия.

Дехидратацията предизвиква намаляване на обема на кръвта, а това прави кръвта по-гъста. Това затруднява работата на сърцето и освен това затруднява достъпа на кислород и хранителни вещества до всички важни органи и мускули.

Изморени ли сте?

3. Липса на желязо

Недостигът на желязо може да предизвика редица неприятни усещания като умора, раздразнителност, мудност, както и невъзможност да се съсредоточите. При липса на желязо количеството кислород, което достига до мускулите и клетките, е по-малко и това ви създава усещане за постоянна умора.

Консумацията на храни, които съдържат желязо, ще ви предпази и от анемия. Просто включете в менюто повече говеждо месо, боб, яйца, тофу, спанак и фъстъчено масло и ги комбинирайте с достатъчно количество витамин С, защото витамин С подобрява абсорбацията на желязо.

Забележка: Липсата на желязо може да се дължи на здравословен проблем и за това, ако имате такива оплаквания, споделете това с вашия личен лекар.

 

4. Перфекционизъм

Всички се опитваме да бъдем идеални и да свършим колкото се може повече работа. Перфекционизмът обаче не е много добър за нас или казано на прост език - изсмуква жизнените ни сили. Ние постоянно се стараем да надскочим себе си и си поставяме цели, които е трудно да се постигнат. Това ни прави вечно недоволни от самите нас.

Вместо това - казва професорът по психиатрия Ирен Левин от Медицинския университета на Ню Йорк - е добре да си поставяме по-малки и лесни за постигане цели. Тя казва, че така ще се чувстваме много по-удовлетворени и ще виждаме голям прогрес, а резултатите от работата ни ще са по-добри.

 

5. Постоянната тревожност

Постоянно се страхувате, че ще ви уволнят? Или се притеснявате дали ще се справите с поредната вноска за колата? Или за наема? Или за нещо свързано с децата? Или за всичко по малко? Значи и вие сте един от милионите хора, които са жертви на негативизма и превръщат всяка мисъл в истинска катастрофа.

В действителност е добре да знаете, че вероятността нещата да се случат толкова лошо, колкото си ги представяте, е почти нулева. Спрете за миг, медитирайте, излезте на разходка, починете си, прочетете книга и споделете вашите тревоги с приятелите си. Ще се уверите, че нещата не са толкова лоши колкото ви се струва.

 

6. Пропускате закуската

Ако пропускате закуската си не се учудвайте, че нямате енергия. Закуската е нужна за да ви даде добър старт за деня с много хранителни вещества и енергия. Добре е да включва овесени ядки, фъстъчено масло, плодове, трици, пълнозърнест сандвич със сирене или кашкавал, парче шунка.

 

7. Ядете некачествени храни (джънк фууд)

Ако сте свикнали да се храните с боклуци натъпкани с подсладители и оцветители това ще предизвика краткотрайни скокове на кръвната захар, но скоро след това ще последва силна умора.

За да имате енергия през целия ден трябва да ядете пълнозърнести продукти и протеин на всяко хранене. Зарежете поничките и другите безсмислени боклуци и хапнете нещо истинско като пиле, риба, ориз, картофи, салата.

 

8. Невъзможност да кажете “не”

Хората често биват поставени на преден план, а техните грижи минават за по-важни от вашите собствени. Сюзън Албърт, лицензиран клиничен психолог от Кливлънд и автор на книгата “Отключете силата си за отслабване и емоционалната си интелигентност” казва, че трябва да репетиране да казваме “не”, защото се оказва, че за доста хора това е много трудно.

Тя съветва да се упражняваме да казваме “не” когато сме сами и да го прилагаме, когато е нужно. Когато следващият път поискат от вас да печете курабийки за училищно празненство на вашия син или шефът ви притиска да работите през уикенда просто кажете “не” и ще си спестите много грижи.

 

9. Липсата на ред

Липсата на ред ни пречи да се концентрираме върху работата си, когато седнем зад бюрото. Ако има множество разпилени предмети около вас, ще ви бъде по-трудно да се фокусирате върху дадена задача.

Учени от университета Принстън потвърждават това и ни подтикват да подреждаме бюрото си всеки ден, когато приключим работа.

 

10. Работа по време на почивка

Ние, българите сме много добри в това - да мързелуваме докато работим и да работим докато почиваме. Това е неприятна черта от балканския манталитет, която може да ви изтощи до крайност.

По този начин вие не се възползвате пълноценно от времето за почивка и има реална възможност да “прегорите” от работа. За това следващият път когато сте на почивка не проверявайте пощата си през 5 минути, а просто се отпуснете. Обещаваме ви, че после ще сте по-спокойни и креативни.

 

11. Пиете преди лягане

Постоянна умораНавикът да пиете преди лягане може да се отрази много негативно върху съня ви.

Първоначално алкохолът отпуска нервната система, но след като отпускащият ефект приключи се получава прилив на адреналин, което може да предизвика събуждане вечер и неспокоен сън. Ако искате да спите добре забравете за алкохолните напитки преди лягане.

 

12. Стоите пред компютъра, таблета или телефона преди лягане

Ако имате навика да стоите пред компютъра, таблета или телефона преди лягане най-вероятно сте забелязали, че сънят идва по-бавно и неуверено, в сравнение със случаите, в които не сте ползвали тези модерни “играчки” преди лягане.

Действието на високите технологии върху съня се обяснява със силната светлина, която се излъчва от монитора. Това потиска хормона мелатонин и може да доведе до проблеми със съня. Ако не можете да заспите без да проверите имейла си, то поне се постарайте да държите телефона или компютъра възможно най-далеч от очите си.

 

13. Пиете твърде много кафе

Кафето, ако го консумирате много късно следобед, може да наруши ритъмът ви на сън и бодърстване. Ефекта на кофеина може да се почувства дори и 6 часа след като сте пили кафето. И докато чаша кафе сутрин може дори да бъде от полза, то ако пиете по повече от 3 кафета може да почувствате сериозно изтощение и недостиг на енергия.

 

14. Стоенето до късно

Ако имате навика да стоите много до късно, например в събота, то най-вероятно ще спите също до късно в неделя и няма да можете да се наспите добре за работа в понеделник.

Става една верижна реакция, което разваля баланса за няколко дни напред. И така без да се усетим половината седмица е минала, а ние все сме изтощени. Най-добрият съвет е да продължите и през уикенда да си лягате по същото време, в което сте свикнали да си лягате през седмицата.

Ако пък сте си легнали по-късно в събота, то спането до обяд в неделя може да се замести с лека дрямка след обяд за около 20 минути.