Черешите са антиоксиданти, богати на фибри, мед, магнезий, желязо, калций и фосфор. Независимо дали са замразени, сухи или консервирани, може да извлечете ползи за здравето от тях през цялата година.

Предотвратяване на сърдечни заболявания

Изследванията показват, че черешите са чудесен източник на антоциани и калий, които помагат за правилното регулиране на кръвното налягане и сърдечната честота, като същевременно понижават риска от хипертония и инсулт. Черешите са богати на фитостероли, които помагат за понижаване на лошия холестерол. Болестите на сърцето се определят като основна причина за смъртност сред американците и в световен мащаб, така че добавянето на няколко череши към десертите, салатите и напитките ще подобри състоянието ви.

Черешите предотвратяват диабет

Ако следите нивата на кръвната захар, трудно ще си намерите здравословна закуска с нисък гликемичен индекс. Черешите са идеални, понеже имат по-нисък гликемичен индекс (22), дори от боровинките, кайсиите, гроздето и прасковите. За да си осигурите здравословна закуска е достатъчно да добавите шепа череши към киселото мляко.

Помагат да подобрите съня си

Ако страдате от липса на сън, включете няколко череши към менюто си преди лягане. Черешите съдържат високо количество мелатонин, което регулира съня и предпазва от безсъние, затова много лекари препоръчват преди лягане да се пие сок от череши. Консумацията на череши няма да подобри състоянието на хората, които страдат от хронично безсъние, затова ако сте един от тях се консултирайте с лекар.

Черешите помагат да се подобри мозъчната функция и понижават риска от Алцхаймер

Както много други плодове, черешите съдържат антиоксиданти, които предотвратяват появата на деменция или болестта на Алцхаймер. Черешите подобряват функцията на паметта, което ги прави подходяща закуска за студенти и много заети хора.

Черешите помагат за облекчаване на мускулните и менструалните спазми

Черешите облекчават мускулните или менструалните спазми. Те имат ниско съдържание на калий, в сравнение с бананите, но съдържат по-малко калории, което е причината много от диетолозите да препоръчват черешите преди или след тренировка за облекчаване на мускулните спазми и изгаряне на повече калории. Ако имате нужда да облекчите менструалните спазми изпийте чаша черешов сок.

Черешите помагат да поддържате храносмилателната си система здрава

Много хора споделят, че срещат трудности при овладяване на апетита и воденето на здравословен начин на хранене. Благодарение на вредните храни и забързаното ежедневие нараства броя на хората, които имат лошо храносмилане. За да подобрите храносмилането си използвайте рецепти, които съдържат череши.

Черешите предотвратяват преждевременното стареене

Всяка жена се страхува от преждевременното стареене, но малка част от хората предприемат мерки, за да предотвратят неприятните ефекти. Има два начина,които ще ви накарат да се чувствате млади по-дълго време. Първият е, чрез положително отношение и усмивка, а вторият с консумация на храни като череши, които са богати на антиоксиданти и помагат на тялото при борбата със свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене.

Черешите понижават шансовете за развитие на рак

Няколко проучвания показват, че редовната консумация на череши или черешов сок може да предотврати рак на дебелото черво. Достатъчна е една шепа череши на ден, за да се почувствате по-здрави и да се сдобиете с енергия.