Нова проучване установява, че жените показват признаци като зачервяване на бузите, когато навлизат в период на овулация. Според учените тази промяна в цвета е толкова фина, че е неоткриваема от човешкото око.

В проучване на изследователи от Обединеното кралство се появяват снимки на 22 жени през всеки делничен ден в продължение на един месец. След анализ на снимките, изследователите заключават, че лицата на жените се зачервяват около времето за овулация.

Д-р Робърт Бурис, съавтор на проучването и изследовател по психология в престижния английски университет "Нортумбрия", казва: „Това е първото проучване, което показва, че лицата на жените се променят в зависимост от периода на менструалния им цикъл.

„Всъщност учените са очаквали да се открие промяна в зачервяването на кожата, която е видима за човешкото око, тъй като това може да обясни защо в предишните проучвания се предполага, че мъжете възприемат лицата на жените като по-привлекателни, когато са в период на овулация. Изненадващото в случая е, че проучването установява, че промените в зачервяването са твърде малки, за да се забележат от хората“, казва д-р Бурис.

Предишните изследвания показват, че мъжете намират промените в женските гласове и миризмата на тялото по време на овулация за привлекателни.

Изследователите са използвали специализирана камера за правене на снимките, а резултатите анализират промените в цвета и яркостта на кожата на жените, в две области на бузите.

Проучването установява, че не се наблюдава промяна в кожата на жените, но има вариации в цвета на лицето, според констатациите, публикувани в списание „PLoS ONE“. Зачервяванията на бузите на жените се увеличават в дните преди овулацията и остават значително високи, докато наближи следващия период, след което бързо се понижават.

Привлекателност и плодородие

Изследванията показват, че мъжете намират зачервяването на кожата на лицето на жените за по-привлекателна черта. Изследователи смятат, че причината за това може да бъде, че цветът предполага добро здраве и младост. Цветът на кожата при някои видове примати може да се промени по подобен начин, когато са в най-плодородните си етапи. При женските шимпанзета, например по време на овулация се зачервяват дупетата им и по този начин се привличат мъжките за чифтосване.

Според д-р Бурис причината при жените овулацията да остане скрита се дължи на насърчаването на дългосрочни отношения.

„Ако мъжете не могат да определят периода на овулация на жените, те непрекъснато проявяват интерес, докато при шимпанзетата, където овулацията е очевидна се наблюдава по-често пренебрегване на женските през останалото време.

Някои изследвания показват, че жените могат да сигнализират за своята плодовитост, когато флиртуват. Според проучванията през този период мъжете ги намират за по-привлекателни без дори да го осъзнават. Други изследвания показват, че жените правят повече опити за повишаване на тяхната привлекателност, когато наближава времето на овулацията.

В следващата стъпка на това изследване може да се определи дали промените в цвета на кожата са по-ясно изразени, отколкото в някои части на лицето по време на овулация. Така например, бъдещите изследвания биха могли да покажат дали устните преминават през по-драматични промени в цвета в сравнение с бузите.

Единственият недостатък на изследването е, че включва предимно жени с кавказки произход и това е причината да се определи по-трудно дали подобни модели на вариации на кожата по време на менструалния цикъл ще се наблюдават при жените с различен тен.