Толкова ли е безопасен оралният секс, както смятат повечето хора? Разбира се, вероятността от заразяването с такива заболявания като ХИВ или сифилис е минимална, но все пак съществува. Но все пак има множество инфекции, които се разпространяват при този вид секс.

Повечето хора смятат, че оралният секс е значително по-безопасен от нормалния. Но това не е съвсем така. Единственото, от което защитава този вид секс на 100%, е от бременност. А що се отнася до различните видове инфекциозни заболявания нещата са доста по-сложни.

При орален секс е възможно дори заразяване с ХИВ. Това е възможно да се случи, например, ако мъжът е еякулирал в устата на жената, а по нея е имало малки рани и пукнатини.

При орален секс е възможно, разбира се, и заразяване със сифилис и гонорея, но вероятността от това е много малка. А освен това, заболяванията, придобити по такъв начин могат да бъдат излекувани с помощта на антибиотици.

Най-опасното инфекциозно заболяване, което се предава при орален секс е човешкия папилома вирус /ЧПВ или HPV/. Към настоящия момент са идентифицирани около 100 вида от този вирус.

Основната опасност се заключава в това, че такива инфекции е възможно да протичат безсимптомно, а НPV е възможно да стане причина за възникване на рак на половите органи – например на шийката на матката, злокачествени тумори на устната кухина.

При орален секс е възможно да се „хване“ и херпес, макар че този вирус присъства в организма на повечето хора и вероятно повечето от нас също са заразени с него.

Херпесната инфекция може да протече като проста – язви и обриви се появяват около устата или път като генитална. Също така, ако забележите у вашия партньор подобни признаци е по-добре да се въздържате от секс.

Трихомониазата също лесно се предава при орален секс, тъй като тази инфекция се проявява симптоматично както в пикочно-половата система, така и в устната кухина.
Покрай гореизброените инфекции при практикуването на този вид интимни ласки също могат да се развият орални инфекции, които са също така неприятни.

Как да се предпазите от гореизброените заболявания?

На първо място, орален секс си струва да бъде практикуван само с добре познат ви партньор, на когото се доверявате и знаете, че всичко със здравето му е наред. На второ място, дори в случай на секс с постоянен партньор, не следва да се пренебрегва използването на презервативи.

В допълнение

Основните правила на оралния секс

На първо място, девойките и младите жени с малък сексуален опит е добре да осъзнаят, че всички мъже обичат оралния секс, а неговото качество зависи само от женското участие в този процес, а също и от това колко умело тя подхожда към мъжа, знае ли тя как да въздейства на неговите ерогенни зони.

Жената не трябва да се отнася прекалено грубо с органите на мъжа – всички нейни действия трябва да бъдат ласкави и нежни. Освен това при орален секс е важно да се обръща внимание не само на главата на половия член, но и на останалите негови части.

За ласките е важно да се използват не само езикът и устните, но и ръцете. Ако мъжът почти е достигнал до оргазъм, ласките не следва да се прекратяват – на него ще му бъде приятно.