Как силата на внушението може да ни помогне да подобрим психическото и физическото си здраве?

От списание „Health“ съветват как да контролираме апетита си, да се мотивираме за работа и дори да подобрим зрението си. Няколко скорошни изследвания доказват, че силата на внушението може да ни помогне да постигнем целите си. Но как да постигнем различно мислене и възможно ли е да се постигнат положителни резултати?

„Ако си представим едно преживяване, стимулираме мозъка все едно вече сме го направили“, казва Йоахим Восгерау, ко-директор на Центъра за поведенчески изследвания към университета „Карнеги Мелън“. Ако използвате тези техники на самовнушение, ще подобрите не само настроението и енергията си, но и ще се мотивирате и да изпълните целите, които сте си възложили.

Как да ограничим апетита си?

Учените се провели проучване, в което на доброволците е поставена задача да си представят дъга или миризма на евкалипт. Целта на проучването е да се ограничат хранителните копнежи на участниците. Интересни са резултатите, които показват, че силата на самовнушението помага и наистина се наблюдава понижаване на апетита. Идеята на изследването е да се постигне вътрешен самоконтрол върху естествените нужди на организма.

Как да се мотивираме да стигнем до залата за упражнения?

Ако не сте от хората, които са свикнали със здравословния начин на живот и спазването на режим за упражнения, поставете си за цел да посетите залата. Въпреки че първата асоциация, която повечето хора правят щом си представят тренировка, е свързана с отделяне на много пот, не насочвайте мисълта си към тази представа, защото много по-вероятно да се откажете и да предпочетете спокойствието и уюта на дома. Концентрирайте мисълта си към крайния резултат от тренировката и начина, по който ще се отрази на тялото ви.

Как да подобрите самочувствието си?

Изследователите са установили, че хората, които са уверени демонстрират поза на тялото, която наподобява на рок звездите. Ако искате да предизвикате доверие в събеседниците си, използвайте няколко техники за самовнушение, които ще ви помогнат да се почувствате по уверени.

Идеята за самовнушение може да се подсили, чрез употребата на няколко мисловни шаблона като тези „ аз мога“, „аз съм решителен“, „действай“ или друга фраза, която да ви служи за опорна точка и да ви стимулира.

Целта на употребата на шаблон е да изниква в съзнанието ви при необходимост, затова не трябва да надвишава 3-4 думи. Идеята е да ги запомните лесно и да ги възпроизвеждате подсъзнателно, без това да изисква размисли или напътствия.

Как да подобрим зрението си чрез самовнушение?

Овладяването на техниките за самовнушение могат да се окажат изключително трудни, но това съвсем не означава, че са невъзможни за изпълнение. Трудността идва, когато става дума за подобряване на здравословното ни състояние и дозата скептицизъм, с която години наред подхранваме ума си. Съществуват техники от медитацията, които се основават изцяло на силата на самовнушението.

По време на теста изследователите са посъветвали част от доброволците, да си представят, че се занимават с професия, която е свързана с идеално зрение и самоконтрол като пилот на самолет. Резултатите от проучването показват значително подобрение на зрението при хората, които са използвали самовнушение в сравнение с тези, които не са го направили.