Съществуват цяла редица фактори, които водят до ускорено стареене на кожата и намаляване на нейната еластичност.

Кожата е най-големият по площ човешки орган, който защитава вътрешните части на тялото от агресивно външно въздействие, активно участва в дишането, терморегулацията, обмяната на веществата и изпълнява други не по-малко важни функции. А също така кожата е важна и от гледна точка на естетиката.

Гладката, еластична здрава кожа несъмнено увеличава привлекателността на нейния притежател.

Еластичността на кожата е една от главните нейни характеристики и благодарение на това ѝ свойство тя изглежда винаги млада и поддържана. Съответно загубата на еластичност и на гладкост веднага се отразява неблагоприятно на нашия външен вид.

Какво прави кожата еластична?

Това нейно качество се променя с възрастта. При хората над 25-годишна възраст в този орган, както и по цялото тяло се отключват процеси на стареене, които стават забележими с невъоръжено око едва към 40-тата година.

Еластичността зависи от количеството колаген и еластин – специфични белтъци, които с напредването на възрастта започват в по-малки количества да се образуват в кожните клетки. Освен това еластичността на кожата се влияе и от количеството течност, което се намира в нея.

Защипете кожата и след това отпуснете. Ако мигновено се завръща в първоначалното си положение и гънката изчезне, то вашата кожа е достатъчно еластична.

С напредването на възрастта свойството на кожата така мълниеносно да се възвръща в началното си положение изчезва. Но освен на възрастта на състоянието на кожата влияят и още редица фактори.

Какви фактори понижават еластичността на кожата?

Не на последно място сред факторите, обуславящи времето, когато кожата губи своята еластичност, са и генетичните особености. Но освен гените съществуват и множество други причини, предизвикващи преждевременно стареене на кожата.

До влошаването състоянието на кожата и до загуба на нейната еластичност могат да доведат също някои външни и вътрешни, предизвикващи фактори.

 • Прекомерен престой на слънце, то е способно да разрушава еластиновите влакна и да доведе до прекомерна загуба на вода от клетките.
 • Неправилно хранене – недостатъчното постъпване в организма на вещества необходими за нормалното функциониране на кожата, а също и липсата на течности способстват за влошаване на състоянието на кожата.
 • Намаляване на теглото – рязкото сваляне на килограми може да стане причина за увисване и набръчкване на кожата. Това се дължи на това, че най-големият орган на човешкото тяло не успява да реагира на рязкото намаляване на обемите на тялото и да активира необходимите механизми за корекция.
 • Заболявания – цяла съвкупност от патологии са в състояние да доведат до влошаване на състоянието на кожата;
 • Тютюнопушенето и другите вредни навици също негативно се отразяват на еластичността и на другите характеристики на кожата.

За преждевременното стареене на кожата способства и пребиваването в региони с екологично замърсяване, а също така и хроничният стрес и постоянно напрежение.

Заболяванията и еластичността на кожата

 • Патологиите на стомашно-чревния тракт винаги се отразяват на кожата. Еластичността на кожата особено страда при заболяванията, съпровождащи се с диарии;
 • Онкологични заболявания;
 • Хронични патологии;
 • Заболявания, свързани с хормоналния фон, например заболявания на щитовидната жлеза и диабет;

Как да помогнем на кожата да запази еластичността си?

 • Правилно хранене;
 • Достатъчен прием на течности;
 • Масаж;
 • Физическа активност;
 • Прием на витамини – задължително;