Ново офталмологично изследване от университета в Маями сочи, че симптомите, характерни за алергии като изсъхване на очите, придружено от зачервяване, сълзене или чувството, че са попаднали песъчинки в тях, се появява най-често през пролетта, когато се надига вълна от алергени във въздуха.

Резултатите от изследването показват, че съществува пряка зависимост между сезонните алергени и „сухите“ очи. През април са регистрирани най-голям брой случаи на очни възпаления. Получените данни от проучването са публикувани онлайн в списанието на Американската академия по офталмология.

Сухитеочи могат значително да повлияят на нормалното ежедневие на всеки човек. Те са склонни към зачервяване, дразнене, парене или замъглено зрение. Общото състояние засяга около 1 на 5 жени и 1 на 10 души. Разходите за системата на здравеопазването в САЩ, за една година достигат почти 4.0 милиарда щатски долара.

Въпреки че алергените дразнят очите, при част от тях се наблюдават идентични симптоми. Преди изследването се е смятало, че алергиите и сухотата в очите се възприемат като отделни условия. Резултатите от проучването доказват, че двете състояния са свързани. Хората, които страдат от сухи очи, могат да се възползват от превенция срещу алергиите, като започнат лечение с изкуствени сълзи.

Проблемът „сухи очи“ се дължи на недостатъчна влажност на очите. Те се възпаляват много бързо, причината за възпаление може да бъде прах, вятър, слънце, дългите часове пред компютъра и преумора. Много често сухите очи са проблем за хората, които работят в офиси. Обикновено хората, които носят очила са предпазени от зачервяване на очите.

Учените откриват връзката между алергиите и сухота в очите, като провеждат 3 400 000 изследвания в очни клиники в цялата страна в продължение на пет години до 2011 г. През това време, лекарите диагностицират около 607 000 пациенти със сухи очи.

Най-висок процент на хора изложени на този вид алергии се наблюдава в началото на пролетта, когато 18,5% от пациентите са диагностицирани със симптоми на сухи очи. През зимата също се наблюдава появата на тези симптоми.

Сухите очи се срещат най-рядко през лятото, като засягат близо 15,3% от хората. През април се отчита най-високата месечна честота на случаите - 20,9%. Това съвпада с годишния връх на появата на алергени, които се измерват чрез индекса за алергии.

Учените провеждат няколко изследвания, за да открият взаимодействието между двата симптома и да назначат успешно лечение. Екипът от учени се придържа към хипотезата, че през зимата се отчитат все повече случаи на диагностицирани с „сухи очи“. Причина за това може да бъде липсата на влажност в закрити пространства или използване на топлинни уреди, които не позволяват на средата, да се овлажни.

Водещият изследовател Анет Гелър, доцент по клинична офтамология в университета в Маями, споделя, че за първи път, че откритието изглежда има връзка между пролетните алергени като полени и сухота в очите.

При зимните случаи също е открита връзка. Случаите, в които хората проявяват тези симптоми непрекъснато нарастват. Целта на изследванията е да се установи връзката между симптомите на „сухите очи“ през различните сезони. Ако се открие и изучи, ще се намери по-бърз метод за лечение.