Диабетът е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. В нашата родина, около 600 000 човека се борят с хроничната болест, като по прогнози на ендокринолозите, до 2025 година тази бройка ще се увеличи с 10%.

Основно, диабетът  се разделя на първи и втори тип, като първи тип протича по-тежко и при по-млади хора, но пък и се среща по-рядко.

Какво представлява диабетът

Макар и повечето хора в наше време да са наясно поне в малка степен какво точно е диабетът, е редно да кажем, че това е едно хронично ендокринно заболяване. То се с абсолютен или относителен инсулинов дефицит и трайна хипергликемия – повишено ниво на глюкозата в кръвта.

Диабетът, в дългосрочен план, дава нарушения във всички обменни процеси в тялото ни. Добрата новина е, че медикаментите и възможностите за водене на правилен хранителен и двигателен режим, както и многото информация от различни източници, могат да позволят на диабетиците да водят един добър и пълноценен живот.

Инсулинът е единственият хормон в човешкото тяло, който може да редуцира нивата на кръвната захар.

Какво представлява диабет тип I

Диабет тип I е инсулинозависим диабет. Дължи се на трайно покачване на глюкозните нива в кръвта, поради с пълна липса на инсулин.

Какъв е диабет тип II

По-често срещаният, диабет от втори тип е инсулинонезависим. Характеризира се с наличие на инсулин, към който, обаче, организмът на болния е резистентен и затова, както и при първият тип диабет и тук се наблюдава хипергликемия.

Какви са разликите между двата типа диабет и по какво си приличат

Вече, най-вероятно, стана ясно, че това, което, най-вече, обособява тези 2 типа е липсата или резистентността на организма към инсулина. Диабетът от първи тип се среща, основно, при хора под 30-годишна възраст и деца. Вторият тип диабет е характерен за възрастни над 30-годишна възраст, като по-често се диагностицират хора на възраст след 50 години.

Основните рискови фактори, които определят появата на диабет тип I са честите вирусни инфекции, както и някои генетични дефекти. При диабет от втори тип, рискови са: хроничният стрес, затлъстяването, прекомерната консумация на сладко и тестени изделия, фамилна обремененост и недостатъчна физическа активност.

И при двата типа диабет може да се наблюдават повишени стойности на холестерола и триацилглицеролите в кръвта, което с напредване на заболяването и недостатъчен контрол, може да доведе до сърдечно-съдови нарушения.

Симптомите на двата типа диабет са сходни: повишена жажда, често уриниране, повишен апетит. При първия тип диабет, симптоматиката е по-силно изразена и може, в допълнение, да се наблюдава и намаляване на теглото. При диабет тип II, симптоматиката не е толкова осезаема, но болните, обикновено, напълняват.