В последните години се установи, че липидния профил на повечето от нас българите, е силно нарушен. Макар и повечето симптоми на този липиден дисбаланс да „закъсняват“ във времето, това не означава, че проблем липсва.

Днес ще говорим за едно от израженията на тези нарушения, за да може да сте информирани и да знаете как да „четете“ по кожата.

Какво са ксантомите

Ксантомите са доброкачествени, меки и безболезнени образувания, възникващи по кожата, които се получават в резултат на нарушения в метаболизма на липидите. Те са видим естетичен дефект, дължащ се на отлагане на мастни депозити, локализирани в дермата – слой от кожата ни, разположен точно под най-горният, епидермален слой на кожата.

Почти винаги те се дължат на силно повишени нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, които започват да се изразяват под формата на тези мастни отлагания.

Те могат да са израз още на: запушване на жлъчните канали, първична билиарна цироза, диабет, атеросклероза и др.

Видове ксантоми, които могат да се наблюдават

  • Ксантелазми – Откриват се, основно, по горните клепачи, имат лек жълтеникав цвят и наподобяват плаки;
  • Палмарни ксантоми – Жълтеникави меки и малки по размер плаки, откриващи се по дланите и флексорната част на пръстите на ръщете;
  • Тендинозни ксантоми – Появяват се папули и нодули с мастна консистенция, около сухожилията на ръцете и краката;
  • Туберозни ксантоми – Виждат се по ставите на лактите и колената. Те са с по-плътна консистенция от по-горе изброените, но отново са с жълт цвят. Те могат да достигнат размер до 3 см;
  • Плоски ксантоми – Както и името подсказва, това са плаки, които нямат точно определени региони на разпространение, а могат да се открият по-цялото тяло;
  • Еруптивни ксантоми – Малки, тъмножълти до оранжеви мастни образувание, малки по размер, които си откриват по крайниците и седалището.

Как да разбера какво означават ксантомите по кожата ми

Повечето от хората, които се оплакват от ксантоми по кожата, вече са наясно с влошения си липиден профил. Ако забележите тези мастни образувания по кожата се и все още не сте си направили пълни кръвни изследвания е добре да го направите.

Наглед безобидните симптоми могат да бъдат признак на атеросклероза, хиперхолестеролемия, която да има опасни последици за сърдечно-съдовата ви система в бъдеще, както и да говорят за захарен диабет и др.

На първо място е добре да се погрижите за здравето ви отвътре, чрез редовни консултации с лекар и подходящ хранителен и двигателен режим. Ксантомите могат да се отстранят хирургически, чрез криотерапия, лазер или химична каутеризация.