Целувката е деликатно и същевременно толкова значимо докосване на устните, проявление на взаимна страст и привличане. Но кой ли от нас е изпитвал това необяснимо чувство?

Почти всеки свързва първата си невинна целувка с детството, детската градина или с харесало му момченце или момиченце. С възрастта се променя не само отношението към целувката, но и самият процес на целуване.

Може би много хора са забелязали,че след това елементарно действие се подобрява не само тяхното настроение, но и общото им здравословно състояние. От множеството проведени изследвания в тази насока стана възможно научното обосноваване на целебните свойства на целувките.

Целувката е един от начините за изразяване на собствените емоции. Българският тълкувателен речник дава следната трактовка на тази дума – целувката – това е докосване с устните на някого или на нещо, като проявление на поздрав, обич, ласки, уважение.

Съществува дори специална дисциплина – филематология, която изучава физиологичните и психологическите особености на човешката целувка.

Целебните лечебни свойства на целувките с език

В настоящата статия ще стане въпрос не за „детските“ целувки и не за тези, които се случват на бегом „по бузата“. Възможно е и за тях в известна степен да са характерни лечебни свойства, но най-еротичните и за такива, притежаващи целебни свойства, се смятат истинските „френски целувки“ със съприкосновение на езици.

Според специалистите такива целувки влияят на човешкия организъм и в частност на отделните неговите системи. В тялото се активират невропептиди, стимулират имунитета, регулират обмяната на веществата и нормализират съня.

Зъби и уста

Следва да се отбележи благоприятното влияние на целувките върху зъбите и върху цялата уста. Това се дължи на факта, че по време на това действие или в неговото очакване се образуват много по-големи количества слюнка, отколкото обикновено.

Това способства за отстраняването на зъбната плака, а освен това се явява и „профилактика срещу кариес“. В слюнката се съдържа фосфор и калций, които благотворно влияят на състоянието на зъбния емайл.

Специалистите отбелязват, че хората, които предпочитат страстните целувки, по-рядко страдат от пародонтоза, тъй като по време на целувка челюстите се раздвижват и венците се масажират.

Лице

Целувките са добра гимнастика за лицето, което на свой ред способства за подобряване на циркулацията на кръвта, заглаждат се бръчките и младостта на кожата се удължава.

Не всеки скъп крем може да се „похвали“ с такова действие. А всичко това се дължи на факта, че в процеса на целуване са задействани около 40 лицеви мускула.

Сърце

Освен това по време на целувки се увеличава честотата на вдишванията – вместо обичайните 20, целуващият се прави около 60 вдишвания, а пулсът му се ускорява до 120 удара в минута.

Увеличава се количеството на кислорода, който постъпва в кръвта, което се отразява благоприятно и на функцията на сърцето. Ако процесът ви харесва и и обичате да се целувате дълго, то можете да понижите риска от развитието на опасното живота състояние – инфаркт на миокарда.

При продължителни целувки се понижава освобождаването на хормони на стреса – кортизол и нивата на хормоните на стреса – кортизол. Целувките предотвратяват развитието на вегетосъдова дистония и нарушения, свързани с циркулацията на кръвта в организма на човека.

Алергични реакции

Специалисти от Япония стигнали до заключението, че целувките са отлични антиалергени, като в експеримента взели участие мъже и жени, страдащи от сенна хрема.