Болезнената менструация е едно от най-често срещаните оплаквания сред дамите. Болезнената менструация се определя като патологично състояние, което може да възникне във всяка възраст – от първата менструация до настъпването на менопаузата.

Болезнената менструация се означава с медицинския термин дисменорея.

От какво се причинява усещането за болка при менструация

Матката е мускулест орган и като такъв може да крампира. Точно това се случва и при дисменореята. Маточните крампи се изявяват като тъпа болка ниско долу на коремната област и таза. Появява се най-често преди започването на менструация, но при някои жени обхваща и първите дни на менструацията.

На какво може да се дължи болезнената менструация

Най-често, дисменореята е причинена от значителни хормонални промени по време на месечния цикъл. Обикновено, става въпрос за силно повишени нива на простагландините – хормоноподобни субстанции, причиняващи свивания на мускулатурата на матката по време на менструация.

Това производство на простагландини се изисква, за да може маточната мускулатура да „изхвърли“ менструалната кръв и тъкани. Когато обаче това производство се повиши значително, започва и усещането за болка и дискомфорт, което в някои случаи може да наруши, дори, и извършването на обичайните ежедневни дейности.

Обикновено, по-засегнати от това състояние са млади жени в репродуктивна възраст, които още не са родили.

Доста често, дисменореята е причинена он наличието ва болестен процес, засягащ вътрешните репродуктивни органи на жената. Към тези процеси спадат:

  • Ендометриоза – При това състояние, ендометриума (вътрешният слой, покриващ кухината на матката) се развива извън маточната кухина. Това се случва, най-често, в маточните тръби, таза и яйчниците.
  • Аденомиоза – Клетки от ендометриума, проникват в мускулния слой на матката.
  • Тазововъзпалителна болест – Причинява се, обикновено, от венерически болести.
  • Наличие на фиброзни образувания в матката.

Много често, дисменореята се появява след поставянето на спирала против забременяване. Обикновено, това оплакване е през първите няколко месеца след поставянето на спиралата.

Как се лекува болезнената менструация

На първо място, е добре да кажем, че не трябва да приемате дисменореята като нормално състояние. Добре е да направите консултация с гинеколог, тъй като не рядко се случва, болезнената менструация да бъде симптом на някое от заболяванията, които изброихме по-горе.

Ако няма наличие на определено заболяване, често се предписват медикаменти, които да облекчат симптомите. Такива са: нестероидните противовъзпалителни средства (с изключение на ацетилсалициловата киселина и противозачатъчните хапчета, които целят потискане на овулацията.

Ак осте «жертви» на дисменореята може да пробвате и някои от алтернативните методи за лечение: поставяне на загряващи възглавници, върху ниската част на коремната област, повече движение, горещи душове, чай от лайка и др.