Надали, има жена, която да не е усещала неприятните симптоми на предстоящата менструация. Чувството за подуване, „вълчият“ апетит, липсата на желание за движение…това са само част от съпътстващите ни „другари“ през месеца.

Е, дами, не сте сами – всяка от нас се сблъсква с тези неща и се опитва да изживява ежедневието си, преодолявайки тези симптоми.

Но ние от Lechenie.bg, решихме да проучим повече по темата и да ви запознаем по-обстойно с фазите на месечния цикъл.

Първа фаза от месечния цикъл

Тази фаза включва първите 7 дни от месечния цикъл. През този период нивата на естрогенът започват да се повишават. Това е периодът, в който настроението ни постепенно започва да се подобрява и имаме все по-голямо желание за социални контакти.

Ако сте решили да започнете да се занимавате с нещо ново или желаете да придобиете нов навик, това е точният момент.

Това е и фазата, в която апетитът постепенно започва да намалява, а желанието за тренировки се увеличава. Затова, ако сте решили да подобрявате формата си, това е точният момент да започнете режим, тъй като ще ви е по-лесно да привикнете към спазването му.

За да се чувствате още по-добре, препоръчваме ви да хапвате повече зелени храни и месо, тъй като те са богати на желязо. Възползвайте се от факта, че тялото ви иска да „действа“ и се отдайте на дълги разходки и любим спорт.

Втора фаза от месечния цикъл

От 8ми до 14ти ден. В тази фаза естрогенът е в своите върхови стойности. Следвайки логиката (а и науката, разбира се) женското тяло се чувства най-добре. Тук става дума за физически здрави жени, които не страдат от хормонални проблеми.

В тази фаза, жените (обикновено) сме в най-добро настроение, имаме силно желание да се развиваме, да спортуваме и да общуваме с хора. Доказано е, че в тази фаза жените постигат и най-високи успехи на работното място.

Това е и периодът, в който учим и запомняме повечето неща много по-бързо, в сравнение с другите седмици от месеца.

Тъй като, и без това, тези дни са изпълнени с превъзбудено настроение, желание за разходки социализиране и т. н., би било добре да балансираме нещата и да пробваме нови  (за някои дами) дейсности, като йога, медитации и, като цяло, да успокоим съзнанието си.

В последния ден от тази фаза започва и овулацията – отделя се зряла, готова за оплождане яйцеклетка. Сигурно сте наясно, че ако желаете да забременеете – това е моментът. Неслучайно, и либидото е силно завишено.

Ако сте в тази фаза от месечния ви цикъл и все пак не сте усетили тези позитиви (и нямате други здравословни проблеми), то най-вероятно стойностите на желязото не са в норма или са на долната граница. Затова, през тези 2 фази е добре да попълните тези «пропуски» от желязо, като е най-добре това да стане чрез консумацията на месни продукти и зеленолистни растения.

Трета фаза от месечния цикъл

Между 15ти и 22ри ден. Започва по-неприятният период от месеца.

Естрогенът рязко спада, а прогестеронът се увеличава, като това е т.нар. първи спад на естрогена. С ниските нива на естрогена идва и лошото настроение, ниското самочувствие и повече негативни емоции.

В този период, обикновено, се покачва тегло и тялото ни задържа вода.

Апетитът се увеличава, а обратнопропорционално намалява и желанието за спорт и движение, като цяло.

Често, през този период дамите сме по-тъжни и лошите събития ни влияят по-силно.

Желанието ни за сладко и за повече тестени храни, като цяло, не е случайно, тъй като организмът ни става по-чувствителен на резките спадове на кръвната захар.

За да дадем на тялото ни това, от което има нужда и, в същото време, да не се плашим от числата на кантара, добра идея е да хапваме по-често, но в по-малки количества.

Сега е моментът да се запасите с повече плодове, овесени яски и, като цяло, храни богати на фибри, създаващи обем в стомаха и «залъгващи» непрестанното чувство за глад.

Добре е, да се измъкнете от вкъщи и, все пак,  да се отправите към фитнеса, тъй като тялото ни, в тази фаза, може да изгори до 40% повече калории…явно като награда за волята, която ни е била необходима, за да се накарме да потренираме.

Съветваме ви да се опитате да повишите нивата на серотонина, тъй като това ще ви помогне да преминете „по-безболезнено“ през четвъртата фаза.

Ето и няколко идеи как до си набавим повече серотонин:

  • Хапвайте повече черен шоколад и банани;
  • Създавайте си повече спомени с любими за вас хора (колкото и да ви дразнят ;) );
  • Носете повече цветни дрехи;
  • Движете се повече

Четвърта фаза от месечния цикъл

Последните 6 дни от месечния цикъл. Тук нещата стават доста драматични. Настроението ни е много лошо, чувстваме се летаргични и все по.често ни се плаче.

И за да преминем по-леко през фаза 4 е добре да си подсигурим повече серотонин (вижте предната точка).

През тази фаза също горим повече калории, затова си подсигурете движение. Добре е да приемате и повече минерали и витамини от В-група.