Най-често причина за сухота в носа е прекалено изсушеният въздух в помещенията, особено през отоплителния сезон. За да избегнете този симптом е добре да използвате овлажнител за въздух.

Но ако носната ви лигавица е суха и през настоящия пролетно-летен сезон, когато можем да си позволим постоянно да проветряваме помещенията, следва да обърнете внимание на здравето си.

По същество

Почти всеки от нас се е сблъсквал с изключително неприятния симптом на прекалено изсушаване на носната лигавица, както вече беше посочена, най-честата причина за това е прекалено сухият въздух в помещенията, в които прекарвате по-голямата част от времето си.

Също така причина за сухота в носа могат да станат някои възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и безконтролно използване на назални препарати. В редки случаи хроничната сухота на носната лигавица може да бъде признак на сериозни заболявания, изискващи спешна медицинска намеса.

Основни симптоми на сухота в носната кухина са усещането за парене, сърбеж и стягане в носа. Тези проявления могат да се съпровождат от запушване на носа и от образуването на сухи корички на повърхността на лигавицата.

В редки случаи могат да възникнат главоболие и кръвотечения от носната кухина. В областта на носа е възможно да се появяват и болезнени напуквания, от които понякога също могат да кървят.

Най-честите причини за сухота в носа

Съществуват множество и различни причини за сухота в лигавицата на носа. Това може да се дължи, както беше посочено по-горен, на засушения въздух в помещенията и на някои заболявания.

• Безконтролен прием на препарати

Разпространена причина за сухота в носната кухина е безконтролния прием на някои препарати. Най-често такъв страничен ефект възниква от препаратите с антихистаминово действие, които се прилагат за лечение на вазомоторен ринит.

Сухота в носа може да възникне и при използване на средства с атропин, разширяващи бронхите.

Внимателни следва да бъдете и при използване на съдосвиващи капки и спрейове. Тези препарати много ефективно действат за отпушване на носа – буквално за броени минути, но следва да се приемат съгласно инструкциите.

Продължителното или прекомерно прилагане на локални свиващи кръвоносните съдове препарати води до редица странични ефекти, един от които е и сухотата на лигавицата на устната кухина.

• Хронични ринити

При децата сухотата в носа най-често е признак на катарален хроничен ринит, който се предизвиква от инфекциозни агенти.

Даденият симптом също нерядко безпокои хора с атрофичен или хипертрофичен ринит, протичащи в хронична форма. В този случай сухотата в устната кухина се съпровожда от отслабване на обонянието, а също и от възможни кръвотечения от нас.

• Сухота на носа по време на бременност

Изключително чест симптом през този период. Развива се като последствие от хормоналното преустройство в организма на бременната жена. Освен сухота в носа, по време на бременност също е възможно да се наблюдава и недостиг на влажност в устната кухина.

• Сухота на носа при други заболявания и състояния

В редки случаи сухотата в носа може да бъде свързана с други по-сериозни заболявания. Например липсата на влажност в носната лигавица може да бъде симптом на склером на носа. Това е хронично заболяване с инфекциозен характер, при което лигавицата на дихателните пътища се засяга от бактерията на Фриш-Вълкович.