Токсичните вещества в шампоаните и боите за коса могат да навредят не само на косата ви. Научете повече за най-опасните вещества, които могат сериозно да повлияят на здравето ни.

Познавайки тези опасни съставки, ще може да се преустановите използването на продуктите, които ги съдържат. Затова четете етикетите и купувайте само безвредна козметика за коса.

1. Аминометил пропанол

Това съединение се използва за регулиране на ph в много продукти за коса и е безопасно, когато концентрацията му е под 2%, но в много други козметични средства се добавя в много по-големи количества. Най-опасни са боите и продуктите за изправяне на косата. Ако концентрацията на аминометил пропанола надвишава 12%, той става канцерогенен.

2. Амониев персулфат

Един от най-опасните токсини обикновено се съдържа в козметичните средства за обезцветяване и за боядисана коса. Това вещество предизвиква раздразнение на кожата на главата, очите и носната лигавица. Продължителната му употреба може да стане причина за развитие на дерматит и астма.

3. Диетаноламин, моноетаноламин и триетаноламин

Тези 3 вещества нарушават хормоналната активност. Най-често те се съдържат в шампоаните и обикновено се свързват в канцерогенни съединения, които създават риск от развитие на рак на бъбреците и на черния дроб. В съдържанието на козметичните средства те обикновено се изписват под скритите наименования лаурамид DEA, кокамид DEA /производни мастни киселини от кокосовото масло/ и олеамид DEA. И трите вещества могат да повлияят неблагоприятно на кератина, което е причина косата да стане суха и чуплива.

4. Производни на формалдехида

Най-често се срещат имидазолидинил урея и DMDM /диметил-диметил/ хидантоинът. Тези вещества не съдържат формалдехид, но се добиват от него и могат да имат подобен ефект. Това са едни от най-токсичните съставки на козметичните средства, защото притежават потенциално канцерогенни свойства, могат да предизвикат астма, алергия и афективни разстройства.

5. Изопропанол

Това е разтворител, който се произвежда от нефт, съдържа се в шеллака, антифриза и козметичните продукти, предназначени за грижа за косата и тялото, като гелове и спрейове. Изопропанолът разгражда мазнините, поради тази причина въздейства отрицателно на кожата, а при вдишване може да предизвика главоболие, замайване и по-сериозни състояния като гадене, повръщане и депресия.

6. Парабени и фталати

Тези вещества са забранени в Европейския съюз повече от 10 години, но те могат да бъдат скрити под различни наименования, като объркващото обозначение Е-216. За тях е установено, че са канцерогенни и нарушават хормоналното равновесие. Освен това се свързват с повишаване на риска от развитие на рак на гърдата.

7. П-фенилендиамин

Това вещество се съдържа предимно в боите за коса и най-добре е да се държи далеч от кожата. Дори най-добрите фризьори трудно могат да предотвратят контакта на това съединение с кожата на главата при боядисване. В резултат на това съприкосновение се появяват редица неприятни симптоми като главоболие, кашлица, повишаване на кръвното налягане и болки в корема.

8. Пропилен гликол и полиетилен гликол

Възможно е да се съдържат във всички козметични средства за коса – от балсамите – кондиционери до боите. И двете вещества се използват за разтваряне на мазнини и затова влизат в състава на някои препарати за почистване.

Но за косата те са твърде опасни и могат да предизвикат раздразнение на кожата, а също така са вредни и за околната среда.