Когато се спазва определен режим на хранене е много важно да не се преяжда. Но въпреки това в никакъв случай човек не трябва да остава гладен. Ето защо е важно да се храним така, че да не преядем. Как да направим това, ако сме на диета и искаме да се избавим от излишните килограми.

1. Яжте храни, съдържащи много вода

Включете в дневния си порцион повече храни, в състава на които има вода. Най-хубавото на водата е, че не съдържа калории и освен това запълва стомаха и ще ви накара да се почувствате сити.

Учените са установили, че хората, които изпиват преди хранене по 2 чаши вода, се наяждат по-бързо и съответно потребяват по-малко калории. Същият трик можете да приложите и при избора на храните, които да сложите на трапезата.

Изяжте няколко грейпфрута и ще се почувствате сити, тъй като в тези плодове се съдържа голямо количество вода.

Доматите, краставиците и марулите са също с високо съдържание затова е полезно да започвате с тях храненията си. По същата причина е желателно като първо ястие да избирате винаги супа. По този начин вие ще ограничите значително калорийния прием.

2. Консумирайте храни, богати на растителни влакна

Ако искате да ядете по-малко и да останете сити, включете в дневния си порцион храни, съдържащи по-големи количества фибри. Те правят храната в стомаха по-обемна, но това се отразява на теглото.

Растителните влакна забавят процесите на храносмилане, поради това вие ще се чувствате сити много по-дълго време. Освен това такава храна стимулира синтеза на хормона холецистокинин, който изпраща сигнал за засищане в мозъка.

И поради тази причина във вашия порцион задължително трябва да присъстват трици, пълнозърнести храни, бобови храни и зеленчуци. Съставките на тези храни ще ви заредят с енергия за целия ден.

3. Не се хранете бързо

Вместо да погълнете всичко буквално наведнъж, то е необходимо да усещате всеки един момент от процеса на сдъвкването на храната.

Важен съвет за тези, които се борят с излишното тегло – отделяйте си време да сдъвквате храната старателно. Често повечето от нас ядат на крака, особено трябва да обядвате по време на работа, а клиентите ви очакват.

А това е изключително вредно за здравето. Желателно е да се наслаждавате на всяка хапка храна и дори да преживявате този момент . Докато не погълнете хапката, не слагайте в устата си следващата.

4. Увеличете приема на белтъчини

Протеините благоприятстват засищането, затова заменете въглехидратите, които вие приемате с храната, с белтъчини. Защо? Защото въглехидратите се трансформират в организма в глюкоза много по-бързо от белтъчините.

Според проведените научни изследвания тези, които консумират по-малко въглехидратни храни и увеличат количеството на белтъчините, се чувстват по-заситени от тези, които преимуществено ядат храни източници на въглехидрати.

Освен това белтъците стимулират синтеза на хормона тирозин в мозъка, който регулира чувството за засищане.

5. Сменяйте ръцете

Техниката, на пръв поглед е малко странна, но ефективна. Ако вие сте десничар, вземете вилицата или лъжицата в лявата ръка или обратно.

Това ще ви се стори неудобно, но така вие няма да поглъщате храната на автопилот. Затруднението, което ви създава храненето с лявата ръка, прави процесът на консумация на храната по-бавен, а това означава, че вие чувствате, че се храните и усещането за засищане ще дойде по-бързо.

6. Съсредоточете се върху храненето

Не яжте пред телевизора, не четете и изобщо не се развличайте с нищо, докато се храните.