За ползите за здравето от витамините всички сме слушали. Но малко от нас се замислят, че техният недостиг би могъл да се отрази на сексуалния живот.
Неотдавна изследване на австралийски учени показа, че интимните желания и възможности до голяма степен се определят от баланса на 4 вещества.

Това се отнася за витамините Е, А, С и витамините от група В. Нарушаването на техните количества в посока намаляване и съотношенията между тях влияе на нивата на половите хормони, състоянието на лигавиците и на кръвоснабдяването на половите органи.

Това се отразява и на влечението и на физическите възможности за сексуални занимания.

1. Почти вечният двигател

Първите два от посочените по-долу витамини се отнасят към групата на мастноразтворимите, тоест усвояват се само при наличие на мазнини – растително масло, сметана и др.

Витамин Е /токоферол/ - изпълнява функции по няколко направления. Преди интимната близост и по време на нея кръвта се насочва към половите органи както при мъжете, така и при жените.

И в тази връзка при мъжете настъпва ерекция, а при жените се овлажнява лигавицата на влагалището. При недостиг на витамин Е тези процеси са отслабени и се забавят.

При жените витамин Е непосредствено участва в синтеза на полови хормони /естрогени/, които отговарят и за процесите на възбуждане.

Витамин А /ретинол/ - е от изключително голямо значение за синтеза в организма на мъжки полови хормони. При мъжете витамин А прониква в тестисите и способства за увеличаването на количеството образуван тестостерон, при това се потиска синтезът на женски хормони естрогени.

Въпреки не е основателно притеснението, че при жените витамин А би могъл да доведе повишена „мъжественост“, тъй като при тях при тях тестостерон се образува в минимални количества.

За сметка на това ретинолът е от съществено значение за формирането естествения влажен слой на лигавиците на жените. При недостиг влагалището и по-дълбоките тъкани стават сухи.

2. Надеждна подкрепа

Другата голяма група витамини са водоразтворимите – те се изхвърлят от организма чрез потта и урината и лесно се разрушават при топлинна обработка.

Витамин С /аскорбинова киселина/ - предпазва стените на кръвоносните съдове от атеросклероза, запазвайки ги еластични и способни лесно да се разширяват.

Напълвайки се с кръв съдовете в долната част на седалището осигуряват на мъжа надеждна ерекция, а на жените навлажняване на половите органи и дълбок оргазъм.

Освен това витамин С участва във верига от биохимични реакции за образуването на хормона адреналин. Това е „хормонът на стреса“, който се образува при всяко силно възбуждане, включително и сексуално.

Витамин В1 /тиамин/ участва в процеса на образуване на енергия. Ако има недостиг на този витамин на човек ще му липсва енергия да се възбуди и за самия процес на полова близост.

Витамин В2 /рибофлавин/ - осигурява енергия и желание за възбуждане.

Витамин В3 /пантотенова киселина/, витамин В4 /холин/, витамин В8 /инозин/ са необходими за поддържането на сексуалната активност на мъжете. Те участват в процесите на предаване на нервните импулси, които пробуждат сексуалните желания и фантазии и се явяват сигнал за синтеза на тестостерон в тестисите.

Витамин В6 – при наличие на недостиг на този витамин човек затлъстява, изпитва постоянно усещане за слабост, вялост, сънливост и не е склонен да разходва енергия за секс.