Общо описание на заболяването

Кариесът представлява увреждане на зъба, при което постепенно омекват и се разрушават твърдите зъбни тъкани и се формира кухина.

Основни причини за образуването на кариес

• Влошена екологична ситуация – например в населеното място качеството на питейната вода е ниско и флуорът в нея е недостатъчен;

• Наследственост – човек е унаследил лоша зъбна кост от родителите си;

• Неправилно хранене на майката или заболявания, прекарани по време на бременността;

• Тютюнопушене;

• Несъблюдаване на хигиенните правила;

• Неправилно хранене – прекомерна консумация на захарни и тестени изделия, в недостатъчно количество в организма постъпват витамини, микроелементи, фосфор и калций.

• Човек не консумира сурови плодове и зеленчуци – те спомагат за отстраняването на остатъците от храна по зъбите. Именно оставащата храна при своето разлагане, способства за започването на процесите на размекване на твърдите зъбни тъкани.

Симптоми

Обикновено в първите стадии на развитие не се наблюдават никакви или неприятни усещания. С течение на време на коронката на зъба може да се види неголямо жълтеникаво петно, което свидетелства за измененията в емайла на зъба.

Ако човек на време не се обърне към специалист – заболяването ще се развие /ще се появи кухина, зъбът ще се разруши до самите нервни окончания. Ето тогава и настъпва и зъбоболът./

Полезни храни при кариес

За предотвратяване и избавяне от кариеса е необходимо човек да се храни с продукти, които съдържат флуор, калций, витамини от група D. Тези елементи са от най-голямо значение за устойчивостта на зъбните структури, за техният растеж и съхранение.

Калцият в съчетание с флуора спомага за укрепване на зъбната кост. За доброто усвояване на калция, незаменими компоненти са витамин D и фосфор.

Поради това е нужно да се консумират:

• Млечно-кисели продукти – извара, сметана, краве масло, кефир, кисело мляко, заквасена сметана, мътеница, различни сортове сирена, включително сирене и кашкавал.

• Ядки – орехи, бадеми, лешници;

• Зърнени храни – овес, ечемик и грис;

• Бобови култури – фасул, грах;
• Синапено семе;

• Чесън;

• Кокоши яйца;

• Черен дроб – свински и говежди;

• Морски и рибни храни – морски костур, скумрия, треска, кефал, хек, риба тон, раци, скариди, калмари и стриди;

• Твърди и сурови плодове и зеленчуци – те спомагат за почистване на зъбния емайл от налепи и остатъци от храна – краставици, зеле, репички, ябълки, круши и моркови.

В борбата и профилактиката срещу кариес помагат и следните „бабини съвети“:

• Пастата за зъби е препоръчително да се замени със сухо мляко. То премахва неприятната миризма, венците престават да кървят, забавя се процеса на разрушаване на зъба и образуването на зъбен камък.

• Отвара от градински чай – в чаша гореща вода е нужно да се добави 1 супена лъжица градински чай и получената смес е необходимо да престои около 1 час. След това устата се изплаква и напоено парче с памук се прилага към болния зъб. Тази отвара притежава антисептични свойства – градинският чай унищожава микробите и бактериите, а също и преустановява растежа на кариеса.

• Силен враг на кариеса е прополисът – необходимо е парченце от него, докато се превърне в мед, след това получилият се восък се поставя в образуваната от кариеса кухина и се покрива с памучен тампон, така се оставя за 30 минути.

Опасни и вредни храни при кариес

Захар, шоколад – особено млечен, понички и други захарни изделия в големи количества. Ако човек изпитва силна нужда от това да консумира сладки храни, това е сигнал, че в неговия организъм не постъпва необходимото количество калций, а недостигът на този макроелемент е най-разпространената причина за развитие на кариес.