Този малък кръвопиец не много приятен на външен вид е способен да изцели човека от множество заболявания.

Как действа пиявицата?

Ефектът от хирудотерапията се състои от 3 вида въздействия – механичен, рефлекторен и биохимичен.

Подчинявайки се на своя рефлекс да се храни, пиявицата се впива в кожата и със своите три челюсти и пронизва жертвата си с 270 малки зъби, които напомнят на микроспринцовки.

При това мускулните влакна, разположени в челюстите на пиявицата, започват активно да масажират прилежащите тъкани, като по този начин се засилва притокът на кръв към нейната устната кухина. Получава се своеобразен вакуумен масаж.

По време на процеса на кръвосмучене, пиявицата впръсква в кръвта на своята жертва слюнка, която съдържа множество полезни биологично активни вещества. За да се засили ползата от въздействието на пиявиците, хирудотерапевтите обикновено ги разполагат по специалните рефлекторни зони на човешкото тяло.

В мястото на ухапването на пиявицата възниква малко инфекциозно огнище, като в борбата с него се мобилизира цяла армия от клетки, които изработват различни ензими, включително и противовъзпалителни. Те разрушават старите, мъртви клетки на организма, стимулирайки тяхното обновление.

Хирудотерапията е била практикувана още в древността в Египет, Гърция, Рим, Индия и Китай. Има доказателства за това, че гръцкият лекар Клеомен с помощта на пиявици е излекувал египетската царица Клеопатра от безплодие, след което родила син на Юлий Цезар и после на Марк Антоний – още 2-ма сина и 1 дъщеря.

Плиний Стари в многотомния си труд „Естествена история“ посветил на пиявиците и лекарствата от тях не една страница. За лечението с пиявици са писали Гален, Авицена, Парацелз.

Цяла аптека!

Дълго време се смятало, че лечебното въздействие на пиявицата се дължи на нейното кръвопускане, но впоследствие в слюнката на този тип прешленести червеи било установено специфично вещество – хирудин, което забавя съсирването на кръвта, предотвратява образуването на тромби, обезболява и препятства възпалението.

През последните 50-60 години хирудотерапията получила и съвременна научна обосновка. Дори руски учени откриха цяла съвкупност от ензими, притежаващи уникални лечебни свойства. Днес вече е известно, че слюнката на пиявицата съдържа повече от 100 полезни за нашия организъм биоактивни вещества – цяла аптека!

Уникалният антикоагулантен ефект на слюнката на пиявицата е подобен на този на аспирина, който, както е известно, удължава живота на болните от исхемична болест на сърцето, блокирайки образуването на тромби.

Въпреки това аспиринът не може да разрушава вече образувалите се съсирвания, а ензимите от слюнката на пиявиците – дестабилаза и хирудин, не само препятстват тромбообразуването, но разтварят фибрина в тромба.

Поради това в този случай хирудотерапията може да се окаже по-ефективна от редица прилагани лекарства. Също така този терапевтичен метод има значително по-малко странични ефекти и противопоказания от конвенционалните лекарствени средства.

Списъкът със заболяванията, които добре се повлияват от въздействието на медицинските пиявици е много дълъг – главоболие, хипертония, стенокардия, безплодие, ендометриоза, хемороиди, разширени вени, артрози, атрити, простатит, глаукома, нарушена функция на черния дроб и панкреаса, кожни заболявания – псориазис, подагра и много други.

В мястото на ухапването от пиявицата се подобрява микроциркулацията на кръвта и лимфата, нарушенията на които стоят в основата на множество заболявания, включително и на такива, които водят до остаряването на организма.

Загубата на кръв при ухапването от пиявицата стимулира в човешкия организъм синтезът на нови еритроцити, като по този начин тялото ни се подмладява по естествен начин.