Всеки от нас се лекува по различен начин, дори и това, което ни е повалило на легло да е нормалната настинка или просто едно и също нещо, в зависимост от собствения си организъм, телосложението си, възрастта си, имунната си система и куп други фактори, свързани с тялото му.

Някои от нас изкарват нещата на крак, други предпочитат да използват момента, да си вземат болничен и да се насладят на мекото, топло и удобно легло у дома, но почти всички допускаме еднакви малоумни грешки по време на възстановяването си, за които най-вероятно не сме и подозирали.

А дори и да сме, рядко взимаме под внимание. Това са някои от най-широко разпространените неправилни схващания за правилното лечение и неща, които всеки от нас със сигурност е правил:

1. Духането на носа – не можете да дишате нормално, носът ви е запушен, тече отвратително, говорът ви е затруднен – хремата е един от най-неприятните симптоми, характерен за голяма част от заболяванията.

Нормално е да поискаме да си издухаме носа – причиненият дискомфорт е невероятен в противен случай. Според д-р Джак Гуалтней, това обаче е изключително погрешен метод, който може да ви нанесе повече вреди, отколкото ползи. Защо?

Докторът смята, че когато силно издухаме носа си, ние изтласкваме част от носните секрети към околоносните кухини (синусите).

А тези носни секрети най-вероятно съдържат бактерии и вируси, които могат да инфектират сериозно синусите ви и да усложните многократно проблема.

Препоръчително е, ако все пак не можете да търпите запушения нос, при издухване да не притискате ноздрите си – така ще намалите количеството носен секрет, който ще попадне в синусите ви и следователно и шансът за евентуална инфекция.

2. Многото некачествена храна – много от хората са чували, че трябва да се яде повече, докато си болен, за да може организма да има енергия да се оправи.

Да, ама не. Оказва се, че не това е начина. Известни доктори и професионалисти успяват да докажат, че колкото по-малко храна приемате, толкова по-добре.

В противен случай просто затруднявате допълнително работата на организма, като го карате да върши няколко неща едновременно, а не да се концентрира върху самото възстановяване и изграждането на по-здрава имунна система, от която се нуждаете.

Разбира се, това не значи да гладувате.

Наблегнете на сухарите, препечените филийки със сирене, многото чайове с лимон, мед, ябълките и цитрусовите плодове от сорта на портокал, грейпфрут и подобни. Те са богати на витамин С, което ще подпомогне връщането ви във форма.

3. Многото стари лекарства „за всичко“ от шкафовете – щом усетим, че започва да ни наболява глава, гърло и останалите първи симптоми, повечето от нас посягат към отворените опаковки аспирин, аналгин, леки обезболяващи и други подобни лекарства, които се ползват почти за всичко.

Това обаче може да се окаже не само неефективно, но и опасно за здравето ви. Много от нас забравят да проверят срока на годност преди да изпият познатата доза, което може да доведе до страшно сериозни проблеми, а други пък прекаляват и вследствие на това се сблъскват с други симптоми като летаргия, умора и т.н.

Важно е, преди да се наблъскаме с всичко, което имаме в аптечката ни, да установим какво точно ни е и да се погрижим за състоянието си, без да го пренебрегваме.