Идва един от най-коварните сезони, а именно зимата. Тя, освен семейните празници и купони обаче, носи със себе си и някои омразни вируси – почти няма зима, в която да не е обявена грипна епидемия.

Да си болен, със сигурност, не се харесва на никого, но за трениращите хора болестта често може да се окаже два пъти по-неприятна.

Активно спортуващите рядко биват хора, обичащи да стоят на едно място, а грипът е това, което може да им го наложи.

Да прекарваш дните си, пазейки леглото е изключително отегчително за всеки нормален човек, но да прекарваш дните си, пазейки леглото и знаейки, че губиш форма също действа доста отрицателно на психиката ни.

Затова и много хора, свикнали да прекарват хремата, главоболието, болното гърло и всички други симптоми „на крак“, често избират да не променят режима си и начина си на живот, въпреки лошото им моментно здравословно състояние.

Доста от посочените се характеризират с това, че бързо се оправят и за няколко дена им минава.

Това всъщност бива научно доказано, според изследване, проведено през 2011 г. – трениращите хора наистина се възстановяват по-бързо и вирусите минават по-леко при тях от тези, които са склонни да седят по цял ден, гледайки телевизия.

По тази причина те си намират и оправдания да пренебрегнат отвратителния начин, по който се чувстват и да стъпят във фитнес залата, често подсмърчайки и почервенели, но и с гордо вдигната глава.

Оказва се, че методът им съвсем не е грешен. Според някои проведени научни изследвания, тренировките докато си болен не само че няма да ти навредят, но всъщност могат и да спомогнат бързото възстановяване на организма.

Но как и трябва ли да внимаваме допълнително?

Кога можем да си позволим да тренираме, въпреки че би трябвало да сме „на легло“?

Най-правилният отговор е: когато чувствате, че имате сили. Ако сте настинали или нещо просто ви наболява гърло, глава или изпитвате други подобни симптоми, то фитнесът е безопасна опция за вас.

От друга страна при грип нещата стоят малко по-различно, тъй като ако имате температура да вдигате тежести е опасно за здравето ви.

Ако ви тресе, изпитвате болки в корема или наистина сте прихванали сезонния вирус, останете си във вас – не рискувайте. Но ако симптомите са леки и сте сигурни, че са незаразни – можете да пристъпите смело в залата.

Но запомнете – ако се чувствате зле и не в кондиция – вземете си почивка.

Освен това задължително се консултирайте с лекар, при който и да е случай преди да влезете в залата – може да изпитвате по-леки симптоми на по-тежко заболяване и тренировката да се окаже последната ви.

По какъв начин тренировките могат да ви помогнат за по-бързо възстановяване?

Според професионалния треньор Бил Стар засилването на кръвообращението, което се получава при тренировките, помага на пренасянето на полезни вещества през тялото и за изчистването от натрупаните отрови.

Освен това след проведен експеримент се наблюдава странен парадокс – докато си болен всъщност си по-силен. А защо?

Бил Стар го обяснява с факта, че когато се разболеем, тялото ни произвежда анти-тела, които да се справят с болестта и те спомагат за увеличаването на силата страшно много. Това се наблюдава най-вече в ранните етапи на болестта.

Как да тренираме?

Не се пресилвайте. Ако не се чувствате добре, просто се раздвижете малко или направете по-лека тренировка – все пак не забравяйте, че не би трябвало да сте във фитнеса въобще.

Бъдете внимателни и пазете здравето си, за да не влошите състоянието си!

Внимавайте с дишането си! Ако имате температура не тренирайте – важно е тя да спадне, а не да я покачите! И най-важното: осигурете си добро възстановяване, с и без тренировка!