Ако следвате тези елементарни съвети, за да не ви свари понеделника неподготвени, цялата работна седмица ще премине в режим на максимална продуктивност.

Не е толкова лесно да престанем да ненавиждаме понеделниците. В първия ден на седмицата радостта и свободата, на която сме се наслаждавали през уикенда, внезапно изчезва.

Дори и да обичаме своята работа, самата необходимост  от връщането на работното място в понеделник ни прави неорганизирани, което води до съществено изоставане в изпълнението на задачите.

След това цяла седмица трябва да довършваме това, което не сме успели да направим в понеделник.

Ако понеделник все пак дойде, искате или не, то тъпченето на едно място може да се избегне.

За да се направи това, е необходимо да си създадем няколко полезни неделни навика, които няма да ни попречат на почивката, ще ни подготвят за работната седмица и ще ни помогнат да я направим по-интересна и по-продуктивна. Възползвайте се от следните съвети.

Какво да направим в неделя, за да сме продуктивни в понеделник

Час, за да организираме времето си в понеделник

Възможно е да не сте планирали да прекарате неделята в Гугъл Календар, вместо да се наслаждавате на отдих сред природата или в гледане на любимото спортно предаване. Но повярвайте, струва си.

Ако в неделя отделите не повече от час, за да можете да определите с какво ще се занимавате през следващата седмица, и да се планират предстоящите дела, да приведете своите мисли в ред и да се избавите от тревожност, ползата ще е повече от голяма.

Погледнете си календара, направете си бележки и при необходимост ги изпратете на колегите, съставете списък със задачи по приоритет и определяте с какво ще се заемете в утрото на понеделник.

И ако желаете добре да си починете в неделя, за да бъдете в понеделник бодри и изпълнени със сили, опитайте да направите всички приготовления сутринта, а не да ги отлагате за вечерта.

Прекрасно знаете какво трябва да направите.

Похапнете нещо здравословно

В петък и в събота можем да си позволяваме всичко. Но обилната вечеря в неделя може създаде условия за допълнителен стрес в понеделник.

Яденето на мазна и тежка храна в неделя води до това, че в понеделник ще изпаднем в нещо като дълбока сита кома. Най-малко ще се чувстваме отпаднали.

Постарайте се в неделя закуската, обядът и вечерята да се състоят от засищащи вкусни и балансирани храни.

За да си осигурите необходимия запас от енергия, храната не трябва да е мазна, а да е източник на белтъчини и сложни въглехидрати.

А плодовете и зеленчуците, богати на фибри, помагат за доброто храносмилане и ще ви позволят да се чувствате по-дълго време сити.

Помнете, че е добре да се избягват спиртни напитки. Алкохолът способства за обезводняване на организма, което води до затруднения при концентрацията. По-добре да се пие повече вода.

Да прекараме деня полезно

Няма нищо осъдително в това в неделните вечери да гледаме на дивана любим сериал. Но ако желаете в понеделник да работите по-продуктивно, то по-добре да посветите неделята на нещо по-активно, което носи вътрешно удовлетворение. Например, да отидете на преход в планината или да посетите най-близкия парк.

През почивните дни на всички нас ни очакват домакински задължения, но понякога е важно да намираме време за любимите си занимания, които ни обогатяват като личности или ни дават възможност да общуваме с тези, които обичаме.

Планирайте за неделята занятия с йога с приятели или някаква друга доброволческа акция. Така ще прекарате целият си ден с полза за себе си и околните и ще се заредите с енергия.

В понеделник ще се чувствате вдъхновени и доволни от себе си.

Съсредоточете се върху положителните моменти

Грубияни на пътя, раздразнителни колеги, слабо кафе – в началото на работната седмица всичко това може да се превърне в затворен кръг от битовизми. Страхът от понеделниците ще се превърне в нещо обичайно за нас.

Вместо това да се съсредоточим върху позитивните събития, които могат да се случат с нас след връщането в офиса. Може би ще се появи възможност да привлечете със своите идеи нови клиенти или ще можете да обмените с колеги по някоя позитивна реплика.