Почти всеки от нас поне веднъж в живота си е изпитвал последиците от състоянието, наречено мозъчна мъгла.

Възможно е то да се е дължало на липса на сън, махмурлук или заболяване на мозъка, но усещанията, които предизвиквало у всеки един от нас, са наистина досадни.

Вярно е, че мозъчната мъгла в повечето случаи не е нещо повече от обикновено неразположение, но състоянието е изтощително и страшно.

Неприятните усещания, които се изпитват са сходни при повечето хора и се изразяват в чувство, че човек се движи под вода или още по-лошо засегнатият усеща сякаш е под действието на силно упойващо вещество.

Също така е характерно при мозъчна мъгла, човек да бъдат обзет от усещане за много силна физическа и психическа умора. Светът за засегнатия от състоянието продължава да се движи с обичайната си скорост, но със значително забавяне.

Трудно е за човек, изпаднал в състояние на мозъчна мъгла да мисли и му е почти невъзможно да се концентрира. Краткосрочната памет на човека също бива засегната и му е много трудно да възприема за кратко време нова информация.

Какви са причините за мозъчната мъгла?

Състоянието може да представлява последствие на нарушена органна функция в тялото, която възпрепятства осигуряването на правилното снабдяване на мозъка с хранителни вещества.

Причините за това състояние могат да се дължат на хронични възпаления, автоимунни заболявания, неправилен хранителен режим, отравяне с тежки метали , отлагане на флуор в тъканите, недостиг на определени витамини, натрупване на различни токсини в тялото.

Как да излекуваме мозъчната мъгла?

Както при всяко заболяване и смущение на функциите на някой от органите в тялото, начинът на лечение е идентичен.

• Упражнения – абсолютно задължителният първи етап от лечението и при повечето хора, това е достатъчно за излизане от силно смущаващото състояние . Въпреки това са необходими и допълнителни мерки, за да поддържате до дълбока старост ума си остър.

• Прочистване – за да отстраните от тялото опасните тежки метали и токсини;

• Хранете се обилно с максимално разнообразна храна – богатите на всякакви хранителни вещества храни осигуряват на организма ни необходимите средства, за да се прочисти и да се възстанови.

• Хранителни добавки – осигурете си всички 13 необходими за тялото витамини и минерали, за да се възстанови нарушеният баланс.

Кои са полезните за мозъка храни?

Организмът започва да се прочиства самостоятелно, веднага след като човек започне да се храни правилно.

А диетата, включваща храни богати на важните за организма витамини, минерали, омега-3 и 6 мастни киселини, въглехидрати, белтъчини и мазнини, се състои предимно от сурови плодове и зеленчуци, като към последните е необходимо да прибавят и източници на полезни за тялото мазнини.

Такъв хранителен режим изключва преработени храни с добавени синтетични аромати, оцветители, консерванти, ГМО, транс мазнини, мононатриев глутамат, соя, освен ако не е ферментирала и е без ГМО, и рафинираните захари. Също така трябва да избягвате храни, съдържащи глутен и напитки с кофеин, като кафе.

Ако в момента не спазвате подобен хранителен режим, направете корекции в него в съответствие с горепосочените препоръки, макар че с ограничения бюджет на средностатистическото българско домакинство е доста трудно, но все пак опитайте частично изменение.
Самата промяна и консумацията на по-полезни храни ще благоприятства процеса на детоксикация.

Също така трябва да имате предвид, че трябва да пиете много чиста вода между 2 и 3 литра дневно. Обикновено организмът се прочиства сам при правилно хранене и при подходящ дневен режим без излишен стрес за период от около 3-6 седмици.