От наскоро публикуван доклад се установи, че средно в Европа и Северна Америка средностатистическият потребител изхвърля като отпадъци между 95 и 115 кг. храни годишно. По-голямата част от тях представляват плодове и зеленчуци.

Макар че през последните години цената на повечето хранителни стоки в България остана непроменена, тези данни са смущаващи. Причините за разхищаването на храните са няколко, но често това се дължи на развалени плодове и зеленчуци.

Всеки от нас е в състояние да намали разхищението на храните, като същевременно ще спести и средства от и без това ограничения семеен бюджет на средностатистическия българин.

За тази цел можете да се придържате към следните лесни съвети, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи и годни за консумация за по-дълго.

1. Дръжте ги на сухо

Повечето от нас се изкушават да се организират и да измият всичките си плодове и зеленчуци, веднага след като са ги купили.

Но влагата стимулира образуването на плесени, които правят плодовете и зеленчуците за кратко време негодни за консумация. Най-добре е да измивате зеленчуците и плодовете, непосредствено преди да ги използвате.

Все пак, ако наистина е наложително да ги измиете, преди да сте ги сложили в хладилника, ги подсушете с чисти кухненски кърпи.

Но, трябва да имате предвид, че ако не измиете плодовете и зеленчуците преди да ги сложите в хладилника, има опасност да замърсите другите храни  и да си докарате коварната инфекция, предизвикана от чумната бактерия - йерсиниоза. Преди около година в България бяха регистрирани няколко десетки случая на бактериалната инфекция.

2. Не се страхувайте да замразявате зеленчуците

Повечето хора избягват да замразяват плодовете и зеленчуците, тъй като смятат, че съхранението на минусови температури, ще съсипе техния вкус и ще загубят полезните за здравето ни качества.

Някои плодове и зеленчуци трябва да бъдат замразени по определен начин. Например можете да замразите без притеснение следните зеленчуци като аспержи, брюкселско зеле, обикновено зеле, зелен фасул, моркови и много други.

Но преди да пристъпите към замразяване, не трябва да забравяте да бланширате зеленчуците във вряща вода, за да спрете действието на ензима, който стимулира тяхното узряване.

3. Освежавайте зеленчуците и плодовете в ледена вода

Ако ви се струва, че листата на марулята са загубили своята свежест, можете да ги опресните като ги накиснете в ледена вода. За тази цел сложете листата на марулята в купа с вода и ледени кубчета и ги оставете за няколко минути.

След това ги извадете от водата и ще установите, че те са възвърнали своята предишна свежест.

4. Съхранявайте бананите отделно

Бананите отделят етилен, който е възможно да предизвика бързото разваляне на останалите плодове и зеленчуци. Ако искате да запазите свежестта на плодовете и зеленчуците за по-дълго, ги съхранявайте възможно най-далеч от банани и други, освобождаващи етилен плодове и зеленчуци, като авокадо.

Алтернативно, ако желаете плодовете и зеленчуците да узреят по-бързо, ги поставете в близост до банани, но не прекалено, тъй като ще придобият аромата на банан.

5. Ако имате възможност или планирате закупуването на нов хладилник, изберете такъв с антибактериална защита.

Този вид хладилници са снабдени със специално защитно покритие на вътрешната повърхност, както и уплътненията на вратите.

Когато ги съхранявате в тях, плодовете и зеленчуците ви ще останат значително по-дълго време свежи. А и ще спестите средства, тъй като няма да ви се налага да ги изхвърлите, ако не успеете да ги изядете или използвате за направата на ястия.