От съдове и хранителни продукти до неочаквани домакински предмети.

Какво може и какво НЕ трябва да претопляме в микровълновата

Съдове

Какво може?

Стъклени

Това е най-добрият вариант за претопляне и приготвяне на ястия в микровълновата. Необходимо е само да следим, съдовете да не са твърде леки – това означава да е направена от материал, който лесно се разтопява и да не е подходящ за използване в печка.

Керамични – порцеланови

Също обърнете внимание да не е позлатена, задължително съобразявайте, че керамиката се нагрява по-силно, затова понякога се получава съдът отвън да е горещ, а яденето вътре студено.

Силиконови форми

Този материал е разчетен за използване както във фурна, така и в микровълнова. В такива форми могат да се претоплят сладкиши, зеленчуци и други ястия.

Хартия за печене

Подходяща е, ако под ръка нямате чиния или специален капак за покриване на продуктите.

За да проверите бързо дали вашата чиния или купа е подходяща за микровълнова, налейте вода в нея и я сложете вътре. Пуснете печката на максимална мощност за 1 минута.

Ако водата се е нагряла, тогава всичко е наред, ако ли не, то това означава, че не е предназначена за микровълнова.

Какво е забранено

Метални съдове и консервни кутии

Металът не пропуска микровълни, а ги отразява. При нагряване в печката металните съдове започват да искрят, и дори може да се стигне до разваляне на микровълновата.

По същата причина не трябва да се използват и съдове с позлата.

Съдове за еднократна употреба

Към тях се отнасят опаковките, в които ни продават храната за вкъщи, пластмасовите чаши, кофичките от мляко и други. Не са предназначени за високи температури и в микровълновата могат да се размекнат и да загубят формата си.

Дори и това да не се случи, при нагряване от тях се отделят вредни химически вещества.

Кристал

В неговия състав има метали, а за микровълновата те са противопоказни.

Алуминиево фолио

Възможно е да изгори или даже да се запали.

Хартиени пакети

Първо, възможно е да изгорят. Второ, лепилото, боята и другите материали в състава на пакета при нагряване, могат да станат източник на токсични изпарения.

Под въпрос – да или не

Пластмасови съдове

Предизвикват големи спорове. Има опасения, че дори при нагряване на съдове от твърда пластмаса, която е одобрена за използване в микровълнова, се отделят канцерогенни вещества.

Учените твърдят, че вредата е несъществена, когато съхраняваме хранителни продукти в пластмасови съдове, но е по-добре да се презастраховаме и да претопляме храната в стъклени съдове.

Също така не трябва да слагаме в микровълновата стари деформирани или напукани пластмасови съдове.

Хранително фолио

Предизвиква опасения по същите причини. Затова ако покриете съдовете в микровълновата с него, вместо капак, трябва да наблюдавате то да не влиза в досег с храната.

Хранителни продукти

Какво може?

Зеленчуци, които трябва да се приготвят на пара

Кулинар препоръчва да слагаме зеленчуци в купа с малко количество вода и да експериментираме. Например, да приготвим аспержи за 2 минути, броколи стават за 5 минути, патладжани за 5-7 минути, спанак за 1-2 минути.

За картофи, морков и цвекло трябва малко повече време – приблизително 7, 10 и 15 минути.

Яйца без черупка

В микровълновата може да се приготви омлет, на очи или по панагюрски.

Цитрусови

За да се изцежда по-лесно сокът от лимон, портокал или грейпфрут, избраният плод се реже на 2 и се слага в микровълновата за 20-30 секунди.

Пуканки

В микровълновата се приготвят доста по-лесно, отколкото на печка, само трябва да се следват указанията на опаковката.

Хляб и бисквити

Така ще станат по-меки и по-вкусни. Възможно е така дори изсъхнал хляб да стане годен за ядене.

Какво да не претопляме в микровълновата никога

Грозде

Така не се получава – в микровълновата зърната на гроздето се възпламеняват и образуват нещо като плазма, което е негодно за ядене.

Пикантна чушка – в сушен вид или ястия като подправка

Веществото капсаицин, което прави чушката парлива, при нагряване се изпарява. Ако вдишаме тези пари, можем да получим силно парене в очите и в гърлото, сякаш семенце от чушката е попаднало там.

Яйца в черупка и твърдо сварени

При нагряване в микровълновата яйцата се взривяват. Учените си обясняват това с факта, че жълтъкът се нагрява много по-бързо от белтъка, което води и до взрива.

За да стоплим сварено яйце, по-добре да го нарежем на парчета или да го пробием с вилицата на няколко места.

С повишено внимание

Варене на вода

Това може да е опасно, защото водата в микровълновата се нагрява над температурата на кипене. Отстрани това не е забележимо, но ако извадим чашата от микровълновата и добавим в нея чай или кафе, или ако просто, без да я искаме я наклоним, водата може да кипне рязко и да доведе до сериозни изгаряния.

Други предмети

Какво може

Влажна гъба за миене на съдове

Това е отличен начин за нейната дезинфекция. Добре намокрете гъбата под течаща вода и я сложете в съд – чиния или купа с малко количество вода, пуснете микровълновата за 1 минута.

Това няма да се получи със суха гъба за чинии, тъй като ще изгори.

Повечето от нас използват една гъба за чинии повече, отколкото трябва, и обикновено само я изплакваме, преди да се заемем за пореден път да мием съдовете, но това невинаги е достатъчно, затова слагането в микровълновата за дезинфекция може да е много добро решение.

Почва за стайните растения

Това ще я обеззарази, и ще възпрепятства влизането у дома на някои бактерии, които обикновено живеят в почвата, но може да са опасни при определени ситуации. 90 секунди е препоръчително да се нагрява 1 килограм почва.

Хавлия за грейка

Това е лесен начин да получим аналог на грейката – увиваме пакет за грейка и го слагаме в микровълновата, за да се нагрее течността, и така може да затоплим определена част от тялото.

Стъклени буркани

В микровълновата могат да се стерилизират стъклени буркани за зарзават. Измийте бурканите, налейте в тях малко вода и ги сложете в печката без капак. Стерилизирайте от 3 до 5 минути в зависимост от големината на бурканите.