Подпирате се на ръката си – ставите ви изпукват, ставате от масата – отново чувате същия звук. Какво иска да ви каже тялото, що за сигнал ви подава?

Как да узнаете кога хрущенето на ставите сигнализира бедствие и може да доведе до необратими последствия, а кога този звук е просто молба да се движите повече?

Изведнъж ние разбираме, че имаме стави. Случва се в този момент, когато те досега незабележими започват да издават звуци – да шумят, да хрущят. И „гласът“ на ставите – това е само половината беда, истинските проблеми започват, когато ставите започват да болят.

Хрущенето на ставите съпроводено с болка, ограничаваща вашата подвижност може да доведе до необратими последствия, ако не му обърнете внимание.

В рекламните клипове на скъпоструващите лекарствени средства често се съдържа твърдението, че хрущенето на ставите е състояние, предшестващо артрита, артрозата и подобни заболявания. Но всъщност това изобщо не е така.

Основните признаци на сериозни патологии на ставите са болезнените усещания, отоците, намаляване на подвижността. При атроза ставите рядко издават шумове.

При остеоартрит, когато повърхността на ставите изтънява и загрубява, движенията могат да се съпровождат със специфичен трясък. Но ако засегнатата става шуми – това означава, че още не всичко е загубено.

В повечето случаи хрущенето на ставите при движение се предизвиква от не толкова драматични причини.

На какво е признак пукането на ставите?

Хрущенето може да се появява, без да е свързано с аномалии, при следните обстоятелства – при движение обемът на ставната капсула се увеличава и във вътреставната течност се появяват газови мехурчета, когато те се разрушават, се появява характерното пукане.

Най-често това хрущене се предизвиква от повишеното количество белтъчини във вътреставната течност. Това е възможно да се дължи или при прекомерен прием на протеини или при всевъзможни възпалителни процеси.

Хрущенето може да се появи и когато човек започне усилено да се занимава със спорт. Затова има няколко обяснения. На първо място, не е изключено, че причината за пукането в този случай може да бъде травма – обикновено навяхване.

Ако това е така е необходимо да си починете известно време и впоследствие да започнете да изпълнявате правилно физическите упражнения.

Друга причина за пукането може да бъде недостатъчно количество ставна течност – състояние, възникващо при прекомерни физически натоварвания. Също така недостигът на ставна течност може да се дължи и на напредването на възрастта.

Също така хрущенето на ставите може да е сигнал за това, че е необходимо да се движите повече.

При недостатъчна физическа активност се влошава кръвоснабдяването и концентрацията на белтъчините, както вече бе посочено по-горе, се увеличава. В ставната течност при движение се образуват мехурчета, които се разрушават и водят до специфично хрущене.

Кога пукането на ставите е нормално?

Ставният шум е нормално явление за периода на пубертета, когато развитието на целия организъм протича скокообразно. Такова хрущене не води до някакви опасни последствия и е възможно да се появи в младия и растящия организъм.

Защо? Защото сухожилията и ставната течност не успяват да се образуват с такава скорост с каквато се образува новата костна тъкан.

Също така хрущенето е обичайно явление за млади жени с гъвкави стави. В техния организъм се образува така нареченият свръх разширяващ се колаген. Това може да премине с напредването на възрастта, но ако причината е обусловена генетично, то пукането ще съпровожда тези дами през целия им живот.