Добрите средства за интимна хигиена ще ви дарят за дълго време усещане за свежест и ще ви помогнат да предотвратите различни заболявания на женската полова система.

Интимната хигиена и женското здраве

Микрофлора на влагалището – това са множество бактерии, обитаващи лигавицата на вътрешните полови органи при всяка жена. В нормални условия преобладаващите микроорганизми са лактобактериите, а реакцията средата е кисела /ph – 3.3/.

Този баланс предпазва половите органи от проникването и размножаването на патогенни микроорганизми. Ако средата във влагалището стане алкална, то мястото млечнокиселите бактерии ще се заеме от други микроорганизми.

Женският организъм става беззащитен пред инфекциите, които попадайки във влагалището и шийката на матката, могат да предизвикат възпаление и сериозни заболявания.

Едно от важните условия за поддържането на нормалната микрофлора на влагалището е правилната грижа за деликатните зони. Но обикновеният сапун не е подходящ за интимна хигиена, тъй като неговото pH е много високо – между 9 и 12.

Използването на сапун за подмиване се счита за една от най-разпространените причини за нарушение на алкално-киселинния баланс във влагалището. Регулярните „алкални“ удари изменят състава на микрофлората. Появяват се симптоми на вагинална дисбактериоза, които изискват оказването на медицинска помощ.

За да не се допусне това е необходимо използването на подходящи съвременните средства за интимна хигиена.

Как да изберете по-добро средство за интимна хигиена?

Съществуват няколко разновидности на средствата за грижа за деликатните зони – гелове, пяна, интимни сапуни кремове, мокри кърпички, интимни дезодоранти. Преди закупите определено средство, внимателно се запознайте с неговия състав.

То е необходимо да съдържа физиологична за организма киселина – например млечна. Също така е необходимо наличието на биологично активно вещество с профилактично антимикробно действие.

Натуралните компоненти на средството дават усещане за свежест, спомагат за отстраняване на дискомфорта в деликатната зона. Качествените и ефективни продукти за интимна хигиена следва да съдържат:

• Екстракт от невен – притежава противовъзпалително и заздравяващо действие;
• Екстракт от лайка, който способства за заздравяването на уврежданията на кожата и лигавицата, облекчава сърбежа и паренето;
• Екстракт от салвия, притежаващ антисептични свойства;
• Алое вера – този компонент успокоява кожата, защитава я от изсушаване и раздразнение;
• Пантенол – оказва противовъзпалително и заздравяващо действие;
• Витамин D – омекотява и овлажнява кожата;
• Масло от чаено дърво – оказва бактерицидно и противовъзпалително действие;

Най-добрите средства за интимна хигиена са хипоалергенни не съдържат ароматизатори и химически добавки и са подбрани с отчитането на особеностите на кожата, възрастта и ситуацията.

Видове средства за интимна хигиена

Геловете за интимна хигиена представляват емулсия и се предлагат във туби с дозатор или във флакони. Най-добрите гелове съдържат млечна киселина, която спомага за запазването на оптималното нивона pH в интимните зони. Тези средства са изключително подходящи за жени с чувствителна кожа.

Мус и пяна – продават се в туби, които преди употреба е необходимо да бъдат разклащани до образуването на гъста пяна. Това е козметика за особено чувствителна кожа.
Интимният сапун по ефективност не отстъпват на предходните средства, но съдържат по-малко овлажняващи компоненти от муса, пяната и гела.

Антисептичните интимни кърпички са по-доброто средство за интимна хигиена в случаите, когато нямате възможност своевременно да си вземете душ. Те имат текстура, напоени са с млечна киселина и с растителни екстракти, не изсушават кожата.

С цел прикриване на неприятната миризма в деликатните зони производителите на козметични средства предлагат използването на специални интимни дезодоранти.

Тези средства се нанасят на интимното бельо веднага след къпане. Но неприятната миризма на влагалището в повечето случаи е симптом на заболяване и затова не бива да се прикрива, а да се потърси лекарска помощ.