Месечният ви цикъл е много повече от ежемесечно неразположение. Обръщайте заострено внимание на симптомите, които го предхождат, за да придобиете по-добра информация за вашето здраве.

  1. Закъснява ви – специалистите твърдят, че ако цикълът ви се забавя повече и повече с всеки изминал месец или въобще не идва, за това може да съществуват редица причини. Няколко години преди настъпването на менопаузата, може да се наблюдават закъснения в месечния цикъл и симптомите да се променят.Ако редовният 28-дневен цикъл се забави до 32-33 дни, може би менопаузата е почти настъпила. Ако цикълът ви внезапно изчезне, можете да си направите също така и тест за бременност.
  2. Цикълът ви идва прекалено рано – разбира се, и това да избързва също не е хубаво. Ако ви идва на интервал, по-кратък от 21 дни, това може да е сигнал, че нещо не е нормално. Ако цикълът ви идва прекалено рано всеки месец, трябва да се консултирате със специалист.
  3. Цикълът ви е прекалено обилен – цикълът на всяка жена е различен, както те са различни една от друга. Ако има нещо, което усещате, че не е наред, най-вероятно това е така. Едно от нещата, което жените трябва да наблюдават, е количеството на месечния им цикъл.Лекарите предупреждават, че ако след като сте сложила тампон или превръзка и тя пропусне в рамките на час или два, това може да е симптом за маточни фиброиди или ендометриоза, което може да е проблем и трябва да се консултирате със специалист.
  4. Цикълът ви е съпътстван от стомашни проблемиподуване на стомаха, диария и дори гадене са сред нормалните симптоми на женския цикъл. Но ако обикновено нямате стомашни проблеми когато сте в цикъл, обърнете специално внимание в случай, че почувствате гадене или позиви за повръщане.По време на цикъл може да се наблюдават симптоми на токсичен шок, който обикновено се характеризира с висока температура, гадене, замаяност, отпадналост и диария. Това състояние може да бъде изключително сериозно, така че потърсете медицинска помощ мигновено, ако усетите необикновено и интензивно стомашно неразположение.
  5. Цикълът ви кара главата ви да се замайва – изненадващо, но цикълът ви може да отключи признаци на анемия и за това да се чувствате замаяни. Това може да затрудни притока на кислород до мозъка и белите дробове. Специалистите предупреждават, че това може да се окаже опасно, особено ако цикълът ви е придружен от силно кървене. Посетете гинеколога си, но също така можете да добавите повече желязо в храната си, за да туширате ефекта на замаяност и умора.
  6. Цикълът ви кара да се превивате от болка – няма нищо, което да наподобява адските спазми, когато сте в цикъл, но необичайно силни болки и спазми може да бъдат симптом за проблем. Болезнени спазми в началото на цикъла ви може да сигнализират за спонтанен аборт, извънматочна бременност или тазова инфекция. Лекарите съветват: Вие познавате периода си по-добре от всички останали, така че, в случай че забележите нещо нередно или необичайно, обърнете се веднага към вашия специалист.