Вярвате или не, краката ви са добър барометър за цялостното ви здравословно състояние.

От досадната болка в крака, до по-сериозни проблеми като скованост, краката ви често показват симптоми на различни заболявания много преди всяка друга част от тялото ви.

Упорити рани по краката

Ако имате рани по краката си, които трудно се поддават на лечение, може да сте изложени на риск от диабет.

Повишените нива на глюкоза в кръвта с течение на времето могат да доведат до увреждане на нервите на краката и рани, които трудно зарастват.

Ако не се лекуват, това може да доведе до сериозни последици, дори и до ампутация.

Студени крака

За жени, страдащи от студени крака, това може да показва проблем със щитовидната жлеза. Тя регулира температурата и обмяната на веществата.

Лошото кръвообращение е друга възможна причина за студените крака както при мъжете, така и при жените.

Решението е да лекувате щитовидната жлеза, ако имате здравословен проблем, или просто да обуете краката си с  дебели вълнени чорапи и чехли, за да се топлят.

Дебели, жълти нокти на краката

Ако един или повече от ноктите започва да се втвърдява, удебелява и да променя цвета си,  това вероятно означава, че имате гъбична инфекция, живееща под нокътя.

Хората с диабет, ревматоиден артрит и други имунни дефицити могат да бъдат по-чувствителни от други по отношение на ноктите. Потърсете мнение от специалист или интернист за грижи и лечение.

Уголемен палец на крака

Ако палецът на крака ви изведнъж се уголеми, вие може да имате подагра. Тази болест със средновековно звучене всъщност е форма на артрит и се причинява от натрупването на пикочна киселина.

Защо точно големият пръст на крака е засегнат? Излишните количества на пикочната киселина се натрупват в тази част от тялото, която е с най-ниската температура. А това е именно палецът на крака.

Изтръпване на двата крака

Ако усещате постоянно мравучкане в краката или ако загубите чувствителност, това може да е признак на периферна невропатия.

Това състояние показва, че е налице увреждане на периферната нервна система и може да се дължи на няколко неща, но най-често на диабет и злоупотреба с алкохол. Обърнете се към вашия лекар и муобяснете за вашите симптоми.

Остра болка в петата

Острата болка в петата може да е признак за фасциит на ходилото. Това е състояние, при което част от съединителна тъкан по дължината на долната част на крака е възпалена.

Болката обикновено се концентрира в петата и се обостря в течение на деня. Задължително посетете лекар, а ако сте жена, откажете се от високите токчета.

Спазми на краката

Внезапни, еднократни случаи на спазми в краката може да са белег за дехидратация, или че сте се потрудили здраво във фитнеса.

Но ако имате хронични спазми в крайниците, това може да говори за липса на калций, калий, магнезий в менюто ви.

Ако имате чести спазми, опитайте се простира краката си преди лягане и да ядете повече богати на калций храни.

Болки в ставите

Болките в ставите на пръстите на краката може да са признак за дегенеративни ставни заболявания или ревматоиден артрит.

Артритът първо засяга малките стави - в китката и пръстите на краката. Обърнете внимание, ако често изпитвате болка в тях.

Суха кожа

Сухата, лющеща се кожа на краката може да бъде признак на микоза, което е гъбична инфекция. Микозата обикновено се появява между първите два пръста и обикновено започва като сърбеж по кожата, който след това прогресира до възпаления и мехури.

Ако подозирате, че имате микоза, не забравяйте да поддържате краката си чисти и сухи.