Вече ви разказахме в предишна статия какво не е добре да правите преди лягане. Ето още няколко неща,които да избягвате.

Пиене на чай

Дори ако пиете чай с цел да избегнете употребата на кафе може да се окаже, че не сте взели най-доброто решение, понеже някои чайове са основен източник на кофеин. Напитките, които са етикетирани като „билков чай“ например с мента или лайка вероятно не съдържат кофеин, казва Грейнджър, но сортове, които съдържат черни, зелени или бели листа чай наистина съдържат този стимулант.

„Ако сте свикнали да пиете любимата си кофеинова напитка вечер може да потопите филтъра бързо в чаша топла вода и след това да го изхвърлите. Направете си втора чаша чай с помощта на употребяваната торбичка. По този начин кофеинът се освобождава още с първото накисване“, обяснява Грейнджър, „и отново може да се насладите на вкуса и топлината, без участието на стимуланта.“

Ядете шоколад

Друг източник на кофеин е шоколадът, особено тъмният, който е известен с високото съдържание на какао. „Хората не могат да мислят за сладоледа, който съдържа шоколад или кафе като нещо, което потенциално може да ги събуди, но ако са чувствителни към кофеин, това вкусно изкушение определено може да свърши работа“, казва Грейнджър.

В млечния шоколад обикновено има по-малко от 10 милиграма кофеин, но в останалите може да се открие около 31 милиграма, колкото в почти цяла кутия кока-кола. Шоколадът съдържа и теобромин, който също е вид стимулант, отговорен за повишаване на сърдечната честота и безсъние.

„Тежките мисли“ преди лягане

Много хора не могат да се отпуснат спокойно вечер в леглото, понеже са подложени на стрес, обмислят планове за следващия ден или се чудят какво са пропуснали и как да го вместят в графика си.

„Когато преминавате от една разсейваща дейност към друга и нямате време да се отпуснете, това със сигурност ще се отрази на вашите мисли и нищо чудно мозъка ви да работи на бързи обороти, когато усилено се опитвате да заспите“, казва Грейнджър. Той препоръчва да си отделите поне 30 минути, преди да се отправите към спалнята, за дейностите, които могат да попречат на съня по-късно.

Провокиращите мисли или адреналинът от телевизионните предавания са най-честите причини за загуба на сън. Съсредоточете се върху дейностите, които ще Ви отпуснат и ще доведат до заспиване. Ако мислите, че ще помогне може да си направите предварително списък със задачи за следващия ден, така нищо няма да предизвиква безпокойство и ще можете спокойно да се отдадете на необходимата почивка през нощта.

Проверявате работата си по електронната поща

Да оставим настрана факта, че синьо-излъчващите светлинни устройства може да объркат естествения ритъм на съня и тялото. Има и други потенциални проблеми, които пречат на спокойния сън като работата извън работно време. Научете се да я пренебрегвате, когато сте у дома, особено ако сте решили да проверите какво ви очаква на следващия ден малко преди да заспите.

„Освен ако не очаквате конкретна електронна поща, която ще Ви помогне да спите по-добре, бих посъветвал да не я проверявате", казва Грейнджър. "Оставете работата, където и е мястото - в офиса. Единственото нещо, което ще постигнете когато пренасяте работата си в семейната спалня е вероятността да загубите съня си. В проучване „Michigan State“ през 2014 г. се доказва, че хората, които използват своите смартфони с цел-работа след 21:00 ч. са по-уморени и разфокусирани през следващия ден.

Още трикове за по-лесно заспиване чететe в Lechenie.bg