Днес електронните цигари се употребяват масово от населението.

Учените водят дебати върху ефекта от тютюнопушенето. Хората не са достатъчно информирани за рисковете, на които се излагат, когато пушат.

Какви са ползите, рисковете и последиците за здравето от различните видове тютюнопушене?

Електронните цигари са устройства, които се зареждат чрез батерии. Те са съставени от няколко основни компонента, включително: пълнител, атомайзер, батерия и никотинова течност.

Течността съдържа синтетично вещество, наречено пропиленгликол, никотин и ароматизанти. Идеята е да се достави никотин по начин, който е приблизително сходен на тютюнопушенето, но без наличие на катран и канцерогените, открити в традиционните цигари.

Първоначалният замисъл за създаването на електронна цигара е тя да бъде средство за спиране на тютюнопушенето. Предназначението им е да насърчат хората да се откажат от вредния си навик.

Някои проучвания все пак съобщават, че хората, които използват електронни цигари, отказват тютюнопушенето, но в много случаи тези статистики са направени чрез анкети от ентусиасти на сайтове - дистрибутори на продукта и често са предубедени.

Електронните цигари не винаги помагат на хората да откажат тютюнопушенето, но се смятат за по-безвредни от обикновените.

Дали обаче това е така? Води се непрекъснат дебат за последиците върху здравето след употреба на електронни цигари. Проучванията показват, че те са много по-безопасни от традиционните, които увеличават здравословните рискове и са основни причинители на рак на белия дроб.

Съединенията, отговорни за развитие на ракови заболявания на белия дроб, до голяма степен отсъстват от електронните цигари. Направени са подробни проучвания, свързани с възпаленията, и проучващи цялостно здравеопазване.

От друга страна, електронните цигари също съдържат никотин, което ги прави опасни за здравето. Пропиленгликолът е другата основна съставка в електронните цигари. Известно е, че течността може да съдържа замърсители, които действат токсично на организма.

Електронните цигари са много по-лесни за използване от традиционните. Те не отделят неприятна миризма и ограниченията за употребата им са по-малко. Проблемът е, че има вероятност тези продукти да привлекат непушачите.

Например изследване сред тинейджъри показва, че почти всички, които са опитали електронни цигари, са изпробвали и обикновени. Едва 0,6% от учениците, участвали в проучването, съобщават, че са опитвали електронни цигари, но не и традиционни.

Според данните от изследване, проведено през 2012 г. и публикувано в списание „Time“, голяма част от иновациите на електронни цигари водят до увеличаване на търсенето им.

През септември 2008 година, Световната здравна организация съобщава, че не са открити доказателства, според които електронните цигари са опасни. Не се изключва възможността, електронната цигара да бъде полезна за отказване на тютюнопушенето, но тези твърдения трябва да бъдат подкрепени с клинични проучвания и анализи за токсичност.

Неотдавнашно проучване на гръцките учени установява, че електронните цигари не представляват заплаха за здравословното състояние на сърцето. Проучването констатира, че електронните цигари са по-безопасни от обикновените и употребата им може да подобри здравословното състояние в сравнение с обикновените цигари.

Екипът от учени изследва сърдечната функция на 20 млади доброволци пушачи преди и след пушене на една обикновена цигара и 22-ма доброволци, които пушат електронна цигара. При доброволците, които пушат традиционни цигари, се наблюдава повишено кръвно налягане и ускоряване на сърдечната честота. При употребилите електронни цигари се отчита леко повишаване на кръвното налягане.