Изгарянето с вряла вода е една от най-разпространените битови травми на кожата при възрастни и деца. Тези термични увреждания възникват внезапно и на пострадалия често не му достига времето да си събере мислите и да окаже на страничен човек първа помощ.

За да бъдем готови подобни ситуации, е необходимо да сме наясно с правилата за оказване на първа помощ, тъй като в такива ситуации е наложително да се действа бързо.

Обикновено, изгарянията с вряла вода протичат благоприятно, без да предизвикват сериозни последствия. Във всеки конкретен случай всичко ще зависи от дълбочината на засягане на кожата, която се определя от множество различни фактори – температура на горещата вода, обема на врялата вода, площта на контакт с кожата и т.н.

Но също така и правилната първа помощ при изгаряне с вряла вода спомага за понижаването на риска от усложнения.

А необмислените действия само влошават ситуацията. Какво е важно да не правим при изгаряне с вряла вода?

Недопустимо лечение при изгаряне с вряла вода

• Не мажете и не посипвайте обгорелите участъци от кожата с мазнина, масло, сметана, кисело мляко или с нишесте.
• Не премахвайте дрехата от раната, ако тя е прилепнала.
• Не докосвайте образувалата се рана с ръце;
• Не трябва да обработвате увредената кожа с раздразващи антисептици – йодна тинктура, спирт, разтвор от калиев перманганат и не поставяйте лед върху раната.
• Не пукайте формиралите се мехури;

Защо е опасна неправилната помощ при изгаряне?

Преди да мажете обгорялото място с подръчни средства или да го докосвате с ръце, замислете се за възможните последствия. Посочените по-горе средства и методи нямат отношение към помощта при изгаряне с вряща вода и дори напротив влошават състоянието на пострадалия човек.

Тези действия – гореизброените, повишават риска от инфектирането на раната, забавят процесите на заздравяване, засилват болезнените усещания и способстват за образуването на белези след възстановяването на кожата.

Същевременно пострадалият губи скъпоценно време. Отделно от това нормалната пигментация на кожата след изгарянето се възстановява изключително бавно и понякога този процес е възможно да отнеме години.

Какво да предприемете при изгаряне с вряла вода?

Помощта при изгаряне с вряла вода е насочена към правилното охлаждане, обезболяване и предотвратяване попадането на инфекция в раната. В домашни условия може да бъде оказана помощ при изгаряне с много гореща вода 1-ва или 2-ра степен по следния начин:

• Бързо премахнете дрехите от изгорелия участък от кожата, ако тъканта не е прилепнала;
• За 10-20 минути сложете пострадалия участък от тялото под струя хладка, но не студена, вода. Охлаждането с вода може да се осъществи само при условие, че не е нарушена целостта на кожата.
• Ако сте излели вряла вода върху крайник, то е желателно да го повдигнете на положение по-високо от тялото за намаляване на отока;
• Изгарянията 1-ва и 2-ра степен е препоръчително да бъдат обработени с препарат против изгаряне. Ако не разполагате със средство, за да намажете изгарялото място, то временно покрийте раната със стерилна превръзка.

Лечението на изгаряния от 3-та и 4-та степен се провеждат от медицински специалисти. Необходимо е да се извика „Бърза помощ“, да се сложи на увреденото място суха стерилна превръзка и изчаквайте идването на лекар.

Ако дете се изгори с вряла вода е необходимо да се потърси медицинска помощ, без значение от степента на изгаряне.