Въпреки че не получава толкова внимание, колкото холестерола или кръвното налягане, вискозитетът на кръвта играе важна роля за здравето на сърцето.

Има няколко неща, които задължително трябва да знаете, тъй като темата с гъстотата на кръвта не е сред най-коментирание. Но ако сте от хората, които полагат грижи за сърцето си, най-вероятно следите холестерола и кръвното си налягане.

Но има още един важен въпрос, свързан с вискозитета или плътността на кръвта. Според здравния доклад от Харвардския университет, по-пълните хора имат по-гъста кръв и може да са изложени на по-висок риск от инфаркт или развитие на сърдечно заболяване.

Такъв е случаят на Сара Клена, учителка в Ориндж Каунти, Флорида. Въпреки че води здравословен и активен начин на живот, тя получава инфаркт на 31 годишна възраст. Лекарите не са сигурни каква е причината, макар че има по-гъста кръв. В момента продължава с опитите да подобри състоянието си, чрез акупунктура, масажи, йога и медитация.

Какво трябва да знаете за плътността на кръвта?

Малко хора знаят, че вискозитета на кръвта дава отражение на здравето на сърцето. Повечето хора нямат представа каква е плътността на кръвта им.

Според д-р Мери-Ан Бауман, вискозитетът е индикация за повишената плътност на кръвта. По-гъстата кръв се движи по-мудно и представлява риск за червените кръвни клетки, понеже могат да слепнат една с друга и да образуват съсиреци към жизненоважни органи. Сърцето се натоварва, защото се налага да работи по-усилено, за да изпомпи необходимото количество кислород.

Според д-р Бауман, вискозитетът на кръвта може да се увеличи, по много причини като резултат от приема на някои лекарства, поради прекомерно количество червени кръвни клетки или високи липидни нива.

При пациентите, диагностицирани с рак на кръвта се провеждат изследвания, които определят гъстотата на кръвта. Ако имате сърдечни или здравословни проблеми, висок холестерол или сте редовен пушач, вероятността да имате по-гъста кръв е по-голяма, според Шрирам Падма Набхан, кардиолог в Балтимор.

За да подобрим начина си на живот и да се предпазим от сгъстяване на кръвта има различни стратегии, които ще подобрят вискозитета и ще подобрят нормалната функция на сърцето. Освен че регулират телесното тегло, упражненията имат важна роля за нормализирането на притока на кръвта, като подобряват функцията на артериите и понижават кръвното налягане и холестерола.

Според д-р Падма Набхан, докато откажат цигарите, хората ще извървят дълъг път, но това ще доведе до понижаване на съсирването на кръвта и рискът от сърдечен удар. Ако намалим приема на мазнините чрез храната, която консумираме, това ще доведе до загуба на тегло и поддържане на холестерола и кръвното налягане под контрол.

По този начин ще се намали вероятността от сърдечни атаки, които са пряко свързани с кръвния поток.  В случаи, че тези мерки не са достатъчни, може да се наложи да се обърнете към лекар, за да ви изпише подходящи лекарства, които значително ще намалят риска от проблеми със сърцето.

Гъстотата на кръвта се определя генетично. При някои пациенти се налага специфично лечение и прием на определени лекарства, за да се нормализира притока на кръв. Не пропускайте годишните прегледи, при личния лекар, за да се в състояния да определите навреме рисковете, на които сте изложени.