Протеиновите продукти навлезнаха с бързи темпове на българския пазар. Дали под формата на протеинови десерти снаксове или протеинов шейк, всеки се стреми да си набавя повече протеин.

Протеините се съдържат във всяка клетка в организма, те увеличават производството на хормони, стимулират имунната система и имат още много други свойства. Белтъчините, които се набавят от храната или от хранителните добавки са изключително важни, за да изградим хубаво и здраво тяло.

Днес ще поговорим за един от видовете протеинови продукти и ще ви разясним неговите предимства.

Какво е казеин?

Казеинът е вид протеин, който се набавя от животинско мляко. Кравето мляко е типичен пример за казеин. Всъщност, казеинът е неразтворимата част на млякото, а суроватъчният протеин е разтворимата част.

По време на храносмилане, казеинът се превръща в гелообразно вещество, след като стигне до стомашната киселина. Поради това, казеинът е бавно разграждащ се протеин и освобождава аминокиселини за по-дълго време.

Казеинът може да бъде:

  • Мицеларен – произвежда се чрез процес на микрофилтриране;
  • Хидролизиран – предварително обработен

В казеина се съдържат всички есенциални аминокиселини, като в зависимост от фирмата, която го произвежда, може да има и добавени микроелементи. Обикновено на 30 гр. казеинов протеин се съдържат около 20 гр. белтъчини, 2 гр. въглехидрати и по-малко от 1 гр мазнини.

Предимствата на казеина:

  1. Увеличава чувството на ситост

Както споменахме вече, казеинът се усвоява доста по-бавно в сравнение с другите видове протеин. Именно заради това се счита, че той засища за доста по-дълго в сравнение с другите протеини.

Някои изследвания показват, че различните видове белтъчини, стимулират различни хормони, които действат на апетита, но още се работи върху тази теория.

  1. Подпомага здравето на дебелото черво

Учени са открили, че протеините, набавяни от млякото подпомагат функциите на дебелото черво.

  1. Спомага синтеза на протеини

Казеинът подхранва клетките с аминокиселини по-дълго време, отколкото обикновения суроватъчен протеин. Това означава, че той ще предизвика синтез на протеини, дори когато тялото обикновено преминава към мускулен разпад.

  1. Чудесна хранителна добавка при отслабване

Когато отслабваме, ние се стремим да консумираме по-малко храна от обикновено. Следователно, намаляваме калорийния прием и организмът ни започва да „гладува“ за енергия.

За да помогне само на себе си, тялото ни започва да използва от телесните тъкани, за да си набави необходимата енергия, следователно започва да се „храни“, освен с мазнини, и с мускули. Много проучвания са доказали, че приемайки повече белтъчини се предотвратява загубата на мускулна маса.

Приемайки казеин, ние помагаме на тялото да се сдобие с повече енергия, а и според някои специалисти, приемът на казеин ни прави по-издръжливи и силни.