От малки сме наясно, че шоколад трябва да се хапва разумно, защото не е полезен. Това е напълно вярно и важи с пълна сила за всички шоколади с бисквитки, бонбони и останалите разнородности на овкусените шоколади.

При черния шоколад обаче, нещата не стоят точно така. Освен вкусен и ароматен, десертът е и много полезен за нас. Днес, решихме да ви разкрием какви ползи ще ви донесе умерената консумация на сладкото изкушение.

Какво се съдържа в черния шоколад?

Черният шоколад е с най-висок процент какао, което всъщност го прави много полезен. В него се съдържат още теобромин, протеини, въглехидрати и мазнини. Теооброминът е известен като мощен антиоксидант и стимулатор на нервната система.

Какви са здравословните ползи от черния шоколад?

Освен теоброминът, какаото също се счита за антиоксидант. Смята се, че в черния шоколад се съдържат и други антиоксиданти. Те предпазват клетките от преждевременно окисляване и остаряване, което се причинява от свободните радикали.

Отдавна е известно, че шоколадът може да оправи настроението ни в напрегнатия ден. В десерта се съдържат естествени флавоноиди, които повишават нивото на ендорфините в мозъка и ни правят по-весели.

Счита се, че шоколадът се бори успешно със стреса и предизвиква отделянето на хормони, отговорни за щастието. Съществуват открия, доказали, че консумирането на черен шоколад може да въздейства благоприятно върху мозъка на хора, страдащи от хроничен стрес, поради изолиране от околния свят.

Изследвания в последните 10 години са доказали, че тъмният шоколад подобрява притока на кръв към мозъка и засилва концентрацията. Ако имате възрастни роднини, задължително ги снабдете с черен шоколад, защото консумацията му намалява риска от развитие на деменция и болест на Алцхаймер.

Много хора страдат от диабет или инсулинова резистентност и за тях десертите са доста ограничени. Оказва се обаче, че черният шоколад е доста по-нисък гликемичен индекс от обикновения шоколад.

Следователно, хапването на 1-2 парченца черен шоколад през няколко дни не би била проблем, а даже и ще ни помогне да преборим глада за вредни храни.

Полезните вещества в сладкото лекарство помагат и срещу кожни несъвършенства. Черният шоколад подобрява хидратацията на кожата ни, а за какаото се смята, че предпазва от вредните UV-лъчи.

Учени са открили, че консумацията на лечебния шоколад увеличава диаметъра на коронарните артерии и подобрява кръвния поток. Според някои експериментални проучвания, черният шоколад регулира до известна степен нивата на кръвното налягане.

Препоръчва се за жени, които страдат от предменструален синдром, тъй като облекчава симптомите му.